Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Music Matters

Music Matters

Music Matters op 2 juni met tekenaar Jeroen Janssen

blijf verwonderd!

wo 27 mei - 10:55

Een graphic novel over een componist, dat kom je niet zo vaak tegen! Posthumus is de biografische fantasie van Schubert door de ogen van de Gentse tekenaar Jeroen Janssen. Hij vertelt meer over zijn band met de componist.
Jeroen Janssen tekent vaak op locatie.

Jeroen Janssen won in 2018 nog de Bronzen Adhemar, vroeger bekend onder de tweejaarlijkse Stripgidsprijs. Uniek was dat de prijs niet werd toegekend aan een meer commerciële tekenaar werd uitgereikt. Janssen kreeg de prijs voor zijn alternatieve werken die een genre op zich zijn, strips en graphic novels met een zekere vorm van sociaal bewustzijn.

De prijs kwam niet toevallig. In dat jaar kwam het vervolg uit op het slow journalism-werk Doel (2013), Er wonen nog mensen / tekenen van leven in Doel (2018) waarin Janssen terugkeert naar de plek waar hij jaren geleden de vele gezichten uit het dorp en hun verhalen vastlegde. Ook zijn debuut droeg een zekere vorm van sociaal bewustzijn. Muzungu-Sluipend Gif (1997) is een persoonlijk verslag over de haatbeweging  van de extremistische Hutu's tegen de Tutsi’s die leidde tot een Rwandese burgeroorlog in 1994 waarvoor hij als vrijwilligerswerker moest vluchten.

Een stripauteur die menselijke en persoonlijke verhalen vertelt, die zowel sympathie als nieuwsgierigheid opwekt.

— Juryrapport Bronzen Adhemar 2018

De zoektocht en de verdieping van de onderwerpskeuze is steeds een rode draad doorheen het werk van Janssen. De kennis is een eerste stap naar een diepgaand verhaal met waarheidsgetrouwheid, zonder dat daarbij de esthetiek aan belang moet inboeten, integendeel. Met de reeds overleden Nederlandse scenarist-vertaler Pieter Van Oudheusden werkte Janssen samen aan zes albums: Een nachtegaal in de stad (1999), Klaarlichte nacht (2001), Bakamé (2003), De GROTE TOVERAAR deel 1 : De kruisweg van Mpyisi (2007), De wraak van Bakamé (2010) en nu dus ook Posthumus (2020).

Pieter Van Oudheusden legde nog tot vlak voor zijn dood in 2013 een laatste hand aan de tekst voor deze biografische fantasie over de laatste dagen van Schuberts leven. Het leven, de natuur, het vrouwelijk schoon en de muziek van Schubert worden in een mooie aaneenschakeling van korte episodes verteld. Elk hoofdstukje krijgt als titel een bekend werk van Schubert, bijvoorbeeld Der Töd und das Mädchen en Erlkönig, en een specifiek kleur dat het gevoel van de scènes uitdrukt. Door omstandigheden en andere opdrachten kon Jeroen Janssen de graphic novel doorheen de jaren niet afwerken. 2020 is het jaar waarin tekst en tekeningen uit hun as herrijzen.

Bekijk hier alvast enkele spreads met tekeningen.

Beluister het gesprek met Jeroen Janssen hieronder.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet