Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

Music Matters op 3 februari: Véronique Rubens en Sylvia Broeckaert

klassieke muziek

ma 3 feb. - 7:56

Veronique Rubens ging luisteren naar 'Beethoven in primetime' in Amuz en brengt verslag uit. Ook blikt ze alvast vooruit op de Beethovenmarathons in Bozar en in Flagey. Sylvia Broeckaert was bij de première van de opera Der Schmied von Gent en velt in Music Matters haar oordeel.
Der Schmied von Gent

AMUZ eerde afgelopen weekend de 250ste geboortedag van Ludwig van Beethoven waarbij dertien internationale pianisten al zijn 32 pianosonaten speelden. Véronique Rubens dompelde zich onder in deze prachtige muziek en is daarmee goed opgewarmd voor de Beethovenmarathons in BOZAR en Flagey.

In BOZAR doen Kristian Bezuidenhout en het Balthasar-Neumann-Chor und Ensemble met Thomas Hengelbrock het allerlaatste concert dat Beethoven als solist gaf nog eens dunnetjes over met het vierde pianoconcert, de Chorphantasie en enkele delen uit de Mis in do groot. Meer informatie vindt u op de website van BOZAR.

In Flagey staan in kader van de pianodays twee Beethovenmarathons gepland. Zo brengt Brussels Philharmonic samen met Boris Giltburg en Thierry Fischer drie pianoconcerto's terwijl Gautier Capuçon & Frank Braley vijf cellosonates voor hun rekening nemen.

Der Schmied von Gent

Der Schmied von Gent is de laatste opera van de Oostenrijkse componist Franz Schreker. Schreker, die in de jaren 1910 en in het begin van de ‘twenties’ gold als een van de meest gespeelde operacomponisten in het Duitstalige deel van Europa, moest toezien hoe het opkomende nazisme zijn muziek steeds meer boycotte.

Der Schmied von Gent verdween na zijn première in Berlijn in 1932 snel van de affiche. Opera Ballet Vlaanderen richt de spotlights op deze vergeten opera, waarvan het verhaal begint op de Gentse Ajuinlei.

De opera speelt zich af tijdens de Spaanse overheersing van Vlaanderen in de 16e eeuw en vertelt het verhaal van Smidje Smee. Smee is de machtigste smid in Gent, die goede zaakjes doet met de bezetter maar die zijn verleden als vrijheidsstrijder en geus nooit heeft afgezworen. Hij wordt verklikt en verliest zijn smidse. Maar de duivel doet hem een aanlokkelijk voorstel: zeven jaar van overvloed, geluk en onbeperkte productiviteit.

Onze operarecensent Sylvia Broeckaert was bij de première afgelopen weekend. In Music Matters laat zij weten wat ze van de productie vindt.

Alle speeldata vindt u op de website van Opera Ballet Vlaanderen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet