Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

Music Matters op 30 april met Paul Van Nevel

blijf verwonderd!

do 23 apr. - 8:45

Op zaterdag en zondag 2 en 3 mei is de nieuwe cd van het Huelgas Ensemble de weekend-cd van Sanssouci. Centraal staat het niet eerder opgenomen werk van Simone de Bonefont: Missa pro Mortuis, een integraal vijfstemmige requiemmis. Paul Van Nevel geeft tekst en uitleg over deze onbekende componist.
Op de hoes staat een fragment uit Jheronimus Boschs Opstijging naar de hemel (1500-1504).

Paul Van Nevel, de bezieler van het Huelgas Ensemble, verrast ons opnieuw. Hij laat ons kennismaken met Simone de Bonefont. Slechts drie data kunnen we linken aan deze kanunnik en cantor die werkzaam was aan de kathedraal van Clermont-Ferrand, de toenmalige hoofdstad van de Auvergne. Zijn drie Franse chansons werden gedrukt in verzamelingen van 1551 en 1557 en zijn vijfstemmige requiemmis werd in 1556 opgenomen in een koorboek van de muziekuitgever Nicolas du Chemin.

Tot zover de biografie van de Bonefont dus. Paul Van Nevel schrijft in het cd-boekje dat de Bonefont net als vele andere componiste die aan het Franse Koninklijke Hof actief waren, dat ook hij hetzelfde lot beschoren was op het gebied van overlevering.

Ook in Clermont-Ferrand zijn in de loop der tijden vele muziekhandschriften uit de kathedraalbibliotheek verloren gegaan, of werden vernietigd in de barbaarse nadagen van de Franse Revolutie.

— Paul Van Nevel

2020 wordt dankzij deze live-opname uit 2018 in de Abdij van Park in Leuven tijdens het Passie van de Stemmen-festival (in samenwerking met de Alamire Foundation) de comeback van deze virtuoze polyfonie. Het thema van de dodenmis trekt het Huelgas Ensemble door in het verdere programma op de cd. De Franco-Vlaamse meesters Arnold von Bruck, Jacobus de Kerle, Orlandus Lassus en Nicolas Gombert lieten zich elk inspireren door een van de centrale teksten uit het gregoriaanse repertoire: Media vita in morte sumus (In het midden van het leven zijn we reeds met de dood).

Beluister het interview met Paul Van Nevel hieronder.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet