Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Music Matters

Music Matters

Musiceren is topsport: prestatiepsycholoog Bert De Cuyper te gast in Music Matters

blijf verwonderd!

wo 1 sep. - 11:13

Op de eerste Music Matters van het nieuwe seizoen verwelkomt Olav Grondelaers prestatiepsycholoog Bert De Cuyper. Bert De Cuyper schreef samen met Griet Baert en Linde Verjans het boek "Musiceren is topsport": een praktische en wetenschappelijk onderbouwde gids voor mentale weerbaarheid bij muzikanten.
'Musiceren is topsport', door Bert De Cuyper, Griet Baert en Linde Verjans

Bert De Cuyper is emeritus professor sportpsychologie aan de KU Leuven en gastdocent aan LUCA Campus Lemmens School of Arts. Hij is auteur van verschillende boeken over communicatie- en emotiemanagement in de (top)sport en heeft meer dan 30 jaar ervaring in mentale begeleiding van topsporters. 

Anno 2021 vind je nog maar weinig topsporters die zich niet laten omringen door een team van experten zoals coaches, (para)medici, voedingsdeskundigen en sportpsychologen. In de muziekwereld echter blijft dit in grote mate een rariteit, ook al vertonen beroepsmuzikanten zeer sterke gelijkenissen met professionele sporters. Ook zij staan in een stressgevoelig beroep dat naast talent vooral hard werken en discipline vraagt. Mentaal sterk zijn – in denken, voelen en doen – is voor beroepsmuzikanten even belangrijk als voor topsporters.

Met Musiceren is topsport reikt Bert De Cuyper essentiële denkkaders aan uit de (sport)psychologie die muzikanten op alle niveaus kunnen helpen om hun zelfkennis te vergroten en hun zelfsturing te versterken. Deze handvatten bestrijken het hele alfabet, van a tot z, van angst tot zelfvertrouwen. Podiumvrees, mentale veerkracht, perfectionisme, overtraining, het ontwikkelen en bewaken van de stress-herstelbalans, ... het komt allemaal aan bod. Rijk gestoffeerd met levendige details uit biografieën van topmusici en persoonlijke getuigenissen van jonge en ervaren beroepsmuzikanten over de diverse genres heen (klassiek, jazz, musical, pop) is dit boek een must voor eenieder die zich muzikaal op of naast het podium begeeft en die beter wil leren omgaan met het prestatieaspect in het (beroeps)leven.

bron: Universitaire Pers Leuven

Het boek 'Musiceren is topsport' kan je via deze link bestellen. 

Herbeluister het gesprek in Music Matters op 1 september hieronder. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet