Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Muziek voor Stalin

Muziek voor Stalin: beluister nu aflevering 1

blijf verwonderd!

wo 23 feb. - 2:47

Prokofiev en de revolutie. In 1905 komt het Russische volk in opstand tegen de Tsaar. Overal in het land breken spontane stakingen uit. Zelfs in het conservatorium waar Prokofiev nog maar net aan zijn studies begonnen is, wordt er gestaakt. Het is een voorbode van wat komen gaat. De matige cijfers die hij krijgt bij zijn afstuderen in 1909 schrikken Prokofiev niet af. Zijn reputatie is immers dan al gevestigd, een glansrijke carrière ligt in het vooruitzicht.
Muziek voor Stalin: beluister nu aflevering 1

Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit!  Als musicus krijgt hij gelukkig vrijstelling van het leger, maar hij treedt wel op overal waar niet gevochten wordt.

Wanneer in oktober 1917 Lenin en zijn bolsjewieken in Sint-Petersburg de macht grijpen, bevindt Prokofiev zich in een kuuroord in de Kaukasus. Hij ziet er de treinen met vluchtelingen toekomen. Op een dag staan de bolsjewieken ook in het Grand Hotel waar hij met zijn moeder verblijft. De aristocraten worden allemaal gearresteerd, maar omdat Prokofiev een kunstenaar is, laten ze hem met rust.
Een jaar later vraagt hij de toestemming om naar het buitenland te reizen. Die toestemming wordt hem met veel tegenzin gegeven.

Prokofiev ontsnapt daarmee aan een van de meest bloederige conflicten uit de wereldgeschiedenis.  De Rode en Witte terreur zullen de komende jaren nog miljoenen levens eisen. Maar terwijl Prokofiev het oorlogsgeweld weet te ontvluchten zijn er andere componisten die een veel onfortuinlijker lot te wachten staat. Eén van hen is Vsevolod Zaderatsky.

Beluister aflevering 1

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet