Naar Griekenland met Yannis Kiourtsakis
kunst & cultuur
wo 2 aug. - 2:27

Yannis Kiourtsakis (° 1941) publiceerde verschillende essays en studies over de Griekse volkscultuur en geschiedenis, toen hij in de jaren '90 met een romancyclus op de proppen kwam.
Het eerste deel van die cyclus, 'Bij wijze van roman', verscheen in 2014 in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Ta Grammata.
Kiourtsakis beschrijft daarin de eerste twintig jaren van zijn leven, maar duikt ook in het levensverhaal van zijn ouders. Het boek biedt zo een kijk op de Griekse geschiedenis vanaf 1900 tot het einde van de jaren '50. Kiourtsakis groeide op in Athene in een kleinburgerlijke familie. Zijn vader had een grote bewondering voor West-Europa, en vond dat Griekenland er maar beter een voorbeeld aan kon nemen. Charis, de oudere broer van Kiourtsakis ging dan ook in België studeren. Maar hij kon moeilijk aarden in het koude West-Europa en verzeilde al snel in de situatie van veel migranten: noch in Griekenland, noch in België voelde hij zich thuis.
Charis pleegt zelfmoord, op het moment dat Yannis ook naar West-Europa vertrekt. Hij verhuist naar Parijs om er rechten te studeren. Door het schrijven probeert Kiourtsakis te achterhalen waarom zijn broer een wanhoopsdaad beging, maar ook waarom hij zelf ondanks dezelfde omstandigheden een ander pad bewandeld heeft.
‘Pas als je van je leven een roman maakt, door de dingen die je beleefd heb te verhalen en te proberen er vanuit nieuwe invalshoeken naar te kijken - door naar de ander te kijken alsof hij jouw zelf is en naar jouw zelf alsof het een ander is, door naar het verleden te kijken alsof het je heden is en naar je heden alsof het nog toekomst voor je is - pas met deze en soortgelijke ‘leugens’ ontdek je soms de harde waarheid van je leven. Ja, het is vreemd, maar nu weet je het dan: alleen als je je leven ziet bij wijze van roman, raak je aan de verborgen kern van het leven,' aldus Yannis Kiourtsakis.