Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Klassiek Leeft

Nieuwe poëzie zorgt voor een zomers tintje in Klassiek Leeft

klassieke muziek

wo 22 jul. - 8:43

Bart Stouten geeft een week lang een aantal minder bekende, soms wat vergeten dichters een plaats in Klassiek Leeft.
Aan mooie woorden geen gebrek in Klassiek Leeft

Wat zich in de 21e eeuw in huizen en tuinen, in wolken, beek en kristal manifesteert, is een zwakke nagalm van een tijdloze poëzie die op knappe wijze bij nieuwe dichters tot uitdrukking komt, en daar wil ik een plaats voor vinden.’  Aldus Bart Stouten.

Een week lang presenteert hij ons een eigen beeld van de actuele poëzie, een verse ruiker van hedendaagse thematiek, geboren uit zijn welbekende respect voor de uiteenlopende poëtica’s die op zijn rijke gedachtenwereld inwerken.

Nieuw werk van bij ons

 

Zo zal hij inzoomen op de beeldspraak geënt op wetenschappelijke kennis van Wim Vandeleene (maandag 27 juli), de treffende verdichtingen van turbulente ervaring bij Astrid Dewancker (dinsdag 28 juli) en de reis door onvermoede facetten van het leven bij Bart Verstraete (woensdag 29 juli).

Ook de nieuwe Noord-Nederlandse poëzie van Jeroen van Kan (maandag 27 juli) krijgt het heldere spotlicht van Barts tedere zegging. Andere dichters die de selectie haalden zijn Paul Demets (dinsdag 28 juli), Peter Ghyssaert (woensdag 29 juli), Marleen Decree (donderdag 30 juli) en Mustafa Kör (vrijdag 31 juli), telkens met nieuwe poëzie van hen.

Er is ook ruimte voor een minder bekend gedicht van Hans Magnus Enzensberger, zopas vertaald door René Smeets (donderdag 30 juli) en voor een mooie hertaling van het zeer gegeerde oeuvre van Maurice Carême (vrijdag 31 juli).

Poëzie uit Iran

 

‘Perzisch is suiker’ is een gevleugelde uitdrukking waarmee Iraniërs de grote liefde voor hun eeuwenoude taal weergeven. Bart zal de grote aanwezigheid van poëzie in het land waar de moderne poëzie geboren werd, Iran, loven door elke dag (in het derde uur van de uitzending) een onbekend(e) Iranese dichter(es) voor het voetlicht te brengen: de uitermate geliefde Forough Farrokhzad (maandag 27 juli), Reza Baraheni (dinsdag 28 juli) die momenteel in Toronto woont, de eigenzinnige classicus Emran Salahi (woensdag 29 juli), de epische Nima-leerling Siavash Kasraie (donderdag 30 juli) en ‘nieuwe golf’-dichter Masoud Ahmadi (vrijdag 31 juli). 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet