Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Nikolaus Harnoncourt is overleden.

klassieke muziek

zo 6 mrt. - 1:51

De Oostenrijkse dirigent Nikolaus Harnoncourt (1929 - 2016) is gisteren overleden. Op 5 maart stierf hij in het bijzijn van zijn familie. Door gezondheidsproblemen kondigde Harnoncourt op 5 december 2015 al het einde van zijn carrière aan. Met de dood van Harnoncourt verliest de klassieke wereld een groot muzikant.

 

 

 

 

 

 

"Mijn fysieke krachten dwingen mij af te zien van mijn plannen voor de toekomst." Met die woorden kondigde Harnconcourt in december vorig jaar het einde van zijn carrière aan. Wat hij toen in een handgeschreven brief met de wereld deelde, krijgt door zijn overlijden een nog diepere betekenis: "Tussen ons op het podium en u in de zaal heeft zich een ongewoon diepe relatie opgebouwd, we zijn een gelukkige gemeenschap van ontdekkers geworden."

Als cellist in de Wiener Symphoniker maakte Harnoncourt kennis met de dirigenten Herbert von Karajan en Wolfgang Sawallisch. Zijn interesse voor de authentieke uitvoeringspraktijk en de zoektocht naar waarheid werd bij Harnoncourt steeds belangrijker, wat leidde tot de oprichting van zijn eigen gezelschap Concentus Musicus Wien. Harnoncourt gaf gastoptredens bij internationaal beroemde orkesten zoals de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker en het Chamber Orchestra of Europe. Ook leidde hij operaproducties in La Scala in Milaan en de Weense Staatsopera. 

Nikolaus Harnoncourt was een graaggeziene gastdirigent over de hele wereld: "Nikolaus Harnoncourt is als een grootvader die je op schoot neemt en naar muziek leert luisteren," zegt onze collega Mark Janssens (presentator Maestro). "Waarheid was zijn credo. Harnconcourt ging in de partituur op zoek naar het hoe en waarom van een compositie. Niets was volgens Harnoncourt zonder reden. Daarom streefde hij ook een eigenzinnige authenticiteit in de muziek na."

Maestro blikt morgen uitgebreid terug op de carrière van deze invloedrijke dirigent. Later volgt nog een In Memoriam op Klara. 
In de Klara's 10 vindt u ook de laatse nieuwe opname van Harnoncourt met Concentus Music Wien.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet