Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Titaantjes

Titaantjes

Nog één keer Titaantjes! Nu zondag om 18u.

blijf verwonderd!

ma 31 aug. - 8:15

De '3 aardige jongens', Pat Donnez, A.L.Snijders en Tommy Wieringa brengen hulde aan hun favoriete schrijver Nescio.
Pat Donnez, A.L.Snijders en Tommy Wieringa in het Oosterpark

'Jongens waren we, maar aardige jongens’:  het blijft toch één van de mooiste en beroemdste beginzinnen van de Nederlandse literatuur. Het is de beginzin van  de novelle Titaantjes van Nescio.
Veel heeft Nescio bij leven niet geschreven. Buiten een natuurdagboek, bestaat zijn oeuvre maar uit 3 belangrijke novelles : De Uitvreter, Titaantjes en Dichtertje. Ze zijn als geheel opgenomen in DE CANON. En ze horen ook samen want in feite is het Nescio’s eigen levensgeschiedenis in drie verhalen.


En dan een beetje radiogeschiedenis : ‘Titaantjes’ was ook jarenlang de titel van een radioprogramma van Pat Donnez op Radio 1, zeg maar de voorloper van ‘Berg en Dal’. Nog wetenswaardig is dat 'Berg en Dal' ook de naam is van een plaats in Nederland waar Nescio één van zijn kortverhalen situeert. Toen enkele jaren geleden de novelle ‘Titaantjes’ zijn honderdjarige jubileum vierde kon Pat niet anders dan hulde te brengen aan één van zijn grote inspiratiebronnen. Samen met twee andere Titaantjesverslaafden, de Nederlandse auteurs A.L.Snijders en Tommy Wieringa trok hij naar Amsterdam. O.a. naar de Sarphatistraat die  Nescio vernoemt in die andere  onsterfelijke zin van hem: “ Behalve den man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter".  In het Oosterpark, gaan de drie heren op zoek naar het monumentje dat er voor de Titaantjes is opgericht en lezen ze aan elkaar hun favoriete fragmenten voor.

 


 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet