Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Pompidou

Pompidou

Olga Tokarczuk wint Nobelprijs Literatuur 2018

kunst & cultuur

wo 23 mei - 13:38

Wie is Olga Tokarczuk? De Poolse schrijfster Maja Wolny stelde haar in de zomer van 2017 voor in Belmondo bij Nicky Aerts. Herbeluister het gesprek hier.

Olga Tokarczuk (° 1962) studeerde psychologie in Warschau. De archetypenleer van Carl Gustav Jung beïnvloedt tot vandaag haar literaire werk. Ze debuteerde in 1989, na de val van het communisme. Al snel groeide ze uit tot één van de belangrijkste nieuwe stemmen in de Poolse literatuur.

In 1998 werd haar werk voor het eerst naar het Nederlands vertaald. In 'Oer en andere tijden' bekijkt ze de Poolse geschiedenis vanaf de Eerste Wereldoorlog tot na de Val van de Muur, door de ogen van een fictief dorpje vol excentrieke bewoners.

Het dorp duikt ook op in haar boek 'Huis voor de dag, huis voor de nacht'. Olga Tokarczuk woonde zelf jarenlang in het kleine Silezische dorp Nowa Ruda op de grens met Tsjechië. 

Maar ze houdt ook van reizen en bezoekt vaak de Lage Landen. Beide voorliefdes duiken op in het boek 'De rustelozen'. Daarin verzamelt ze verhalen van reizigers. Onderweg zijn wordt een manier om spirituele behoeftes te vervullen en de eigen rusteloosheid in toom te houden. Eén van de verhalen die in het boek opduiken, is dat van de Vlaamse 17de-eeuwse chirurg Philip Verheyen. De Engelse vertaling van dit boek sleepte de Man Booker International Prize in de wacht.

Tokarczuks laatste boek werd nog niet naar het Nederlands vertaald, maar zorgde in Polen voor heel wat controverse. Het is een monumentaal epos over de 18de-eeuwse Pools-Joodse mysticus en religieuze leider Jacob Frank. Het boek zet vraagtekens bij de huidige geïdealiseerde kijk op het Poolse verleden. En dat werd haar niet in dank afgenomen. Er ontstond een haatcampagne waarbij zelfs werd opgeroepen tot geweld tegen de schrijfster.

De boeken van Olga Tokarczuk verschijnen in het Nederlands bij De Geus.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet