Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Ontdek de shortlist van de Boon en stem op jouw favoriet!

vr 20 jan. - 10:41

De twee vakjury's van de Boon selecteerden uit de longlist elk vijf titels die kans maken op de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur.
shortlist De Boon

In elke categorie wordt ook een publieksprijs uitgereikt: lezers kunnen vanaf vanavond stemmen op hun favoriete titel uit de shortlist. Op 30 maart 2022 weten we welke titels de Boon en de publieksprijs in elke categorie in de wacht slepen. De prijsuitreiking vindt plaats in VIERNULVIER in Gent. 

De genomineerden

Ook dit jaar ontving de Boon meer dan 800 kandidaat-titels. Na een jaar intensief leesplezier selecteerden de jury voor fictie en non-fictie en de jury voor kinder- en jeugdliteratuur per categorie 5 titels die in aanmerking komen om de Boon te winnen. Dit zijn ze!

Fictie en non-fictie

De draaischijf – Tom Lanoye (Prometheus)
Honingeter – Tülin Erkan (Pelckmans)
Tekenen van het universum – Emy Koopman (Prometheus)
Wat we toen al wisten – Geert Buelens (Querido)
Zelf doen – Niña Weijers (Atlas Contact)

Fictie en non-fictie genomineerden

Fictie en non-fictie genomineerden

Kinder- en jeugdliteratuur

Misjka – Edward van de Vendel, Anoush Elman & Annet Schaap, Annet (Querido)
Morris – Bart Moeyaert & Sebastiaan Van Doninck (Querido)
Mot en de metaalvissers – Sanne Rooseboom & Sophie Pluim (Unieboek | Het Spectrum)
Patroon – Marco Kunst (Gottmer)
Schildpad en ik – Marit Törnqvist (Querido)

Kinder- en jeugdliteratuur genomineerden

Kinder- en jeugdliteratuur genomineerden

Stem op jouw favoriet!

De jury beslist wie de Boon wint, maar het publiek kan mee bepalen welke titel de publieksprijs ontvangt. Davidsfonds en Vermeylenfonds bekronen de publiekslieveling in elke categorie met 5.000 euro. Tot en met donderdag 26 maart kun je stemmen op jouw favoriete titel uit de shortlist van de Boon. 

De Boon in leesstad Gent

Vanaf midden januari plaatst Gent de titels van de shortlist op een feestelijke manier in de kijker. Op de agenda van Bibliotheek De Krook, Gent Leest, VIERNULVIER, Avansa regio Gent en UGent staat een waaier aan activiteiten: een voorleesmarathon, samenleesgroepen, lezingen met genomineerde auteurs en over literaire prijzen, een scholenproject, podcasts, een hoorspel enzovoort.

Meer informatie vind je op de website van De Krook.

VRT en De Standaard zetten de schouders onder de Boon

VRT en De Standaard zijn de mediapartners van de Boon. De komende maanden brengen zij de auteurs en titels van de shortlist uitgebreid onder de aandacht:

  • Vanavond stelt Bent Van Looy de genomineerden en hun boek voor in het Radio 1-programma Culture Club, live vanuit De Krook in Gent. De interviews kunnen nadien herbekeken worden op VRT MAX. Vanaf volgende week richt Culture Club elke vrijdagavond de schijnwerpers op de genomineerden en hun boeken. 
  • Vanaf vanavond lees je bij De Standaard alles over de genomineerde auteurs op de shortlist. Hou de app, website, krant én literaire bijlage zeker in de gaten.
  • Hoe leesbaar zijn de boeken op de shortlist? Dat onderzoeken Joris Hessels en Annelies Moons in twee afleveringen van hun podcast Leesba(a)r, te beluisteren vanaf 23 februari en 9 maart op VRT MAX.
  • In de podcastreeks van de Standaard der Letteren over de Boon gaat Guinevere Claeys in gesprek met haar gasten over de genomineerde titels en hun auteurs. 
  • Canvas brengt een extra lange aflevering van De afspraak op donderdag 30 maart waarin de winnaars van de Boon bekendgemaakt worden. Bart Schols schakelt rechtstreeks over vanuit de studio in Brussel naar Phara de Aguirre in Gent die de winnaars interviewt.

Wat is de Boon? 

In 2021 zag een nieuwe literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige boek het licht. Op 24 maart 2022 werd de Boon voor de eerste keer uitgereikt. Marieke Lucas Rijneveld ontving voor Mijn lieve gunsteling de eerste Boon voor fictie en non-fictie en Pieter Gaudesaboos won met Een zee van liefde de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur.

De volgende prijsuitreiking vindt plaats op 30 maart 2023 in VIERNULVIER in Gent.

Met de Boon heeft Vlaanderen eindelijk weer literatuurprijzen met internationale uitstraling. De Boon heeft de ambitie om de nieuwe referentieprijs te worden voor het beste Nederlandstalige boek voor een breed en divers publiek.

Het prijzengeld bedraagt 50.000 euro per categorie. De Boon sluit aan bij de andere literatuurprijzen in het Nederlands taalgebied: de Libris en de Boekenbon Literatuurprijs. Bovendien wordt de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur de grootste prijs qua prijzengeld voor kinderboeken in de Lage Landen.​

De Boon wordt mogelijk gemaakt door de vzw Vlaamse Literatuurprijs met steun van de Vlaamse overheid.

Meer weten? Surf naar deboon.be!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet