Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Ouariachi drijft de spot met de woke-gemeenschap

kunst & cultuur

wo 16 mrt. - 1:05

Wie?

Jamal Ouariachi (Amsterdam, 1978) is een Nederlandse schrijver, recensent en essayist. Hij debuteerde in 2010 met de roman De vernietiging van Prosper Morèl en schreef sindsdien meerdere romans, columns, essays en theaterteksten. Zijn vierde roman Een Honger (2015), over seksueel misbruik en de wereld van de ontwikkelingshulp, werd een regelrechte hit.

Wat?

In zijn vijfde roman Herfstdraad vertelt Jamal Ouariachi hoe een berooide witte schrijver en zijn Marokkaans-Nederlandse vrouw in de ban raken van een lokale woke-gemeenschap. En met gevolgen. De organisatie (in Ouarichai’s woorden de “literaire gestapo”) zuivert met sardonisch genoegen de boekenkast van witte heteroseksuele schrijvers en cancelt het naamloze hoofdpersonage omdat hij n-woord heeft gebruikt in zijn debuutroman. Waar de echtgenote steeds meer sympathie krijgt voor de wakkere idealen, haalt de schrijver in al zijn aversie tegen de woke-gemeenschap de banden aan met een extreemrechtse herenclub à la Forum voor Democratie.

Waarom moet u dit lezen?

Wie Jamal Ouariachi kent van zijn essays in De Standaard weet dat hij regelmatig schrijft over de woke-thematiek. De schrijver kent het onderwerp duidelijk erg goed en laat Herfstdraad knap balanceren op de grens tussen satire en een realistische thriller. De roman is dan ook op zijn best wanneer Ouariachi zijn spottende beschrijvingen van de gemeenschap laat ontaarden in discussies over de rol taal en literatuur in de samenleving. Daarbij doet hij enkele grappige vondsten. Huidskleuren worden beschreven aan de hand van grafische kleurcodes en de absurde discussies over het al dan niet verkopen van Marokkaanse snacks in een frituur laten je regelmatig hardop lachen. Grimmiger wordt de roman wanneer Ouariachi zijn hoofdpersonage aansluiting laat zoeken bij extreemrechts. En dan moet de thematiek van de worsteling met de dood nog komen. Inderdaad, met Herfstdraad schreef Ouariachi drie onderhoudende romans in een.

Praktisch?

Herfstdraad is verschenen bij Querido en ligt nu in de boekhandel.

Ilya Lisser

Beluister hier het interview met Jamal Ouariachi over het boek in Pompidou.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet