Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Paul Lewis en het testament voor piano van Brahms

klassieke muziek

vr 11 feb. - 7:08

Paul Lewis: een van de mooiste Brahms-recitals van de laatste jaren

Wie?

In mei viert de Engelse pianist Paul Lewis zijn 50e verjaardag. Je kan geen enkele zwakke schakel vinden in de omvangrijke discografie (o.a. Schubert, Beethoven, Liszt en Weber) van deze oud-leerling van Alfred Brendel. Het tegendeel is waar: bij elke nieuwe uitgave lost Paul Lewis moeiteloos de hoge verwachtingen in.

Wat?

De twintig stukken op deze harmonia mundi-cd, de opusnummers 116 t.e.m.119, vormen het schitterende pianistieke testament van Johannes Brahms. Hij componeerde ze in Ischl, tijdens de zomervakanties van 1892 en 1893. Anders dan zijn conflictrijke en woelige symfonieën, zijn dit intieme ontboezemingen van een ouder wordende componist; werken vol pijn en sereniteit, hoop en aanvaarding. Brahms stuurde de voltooide manuscripten naar zijn goede vriendin Clara Schumann, en zij noemde ze “onsterfelijke meesterwerken”.

Waarom?

Paul Lewis toont zich hier een uitstekend Brahms-vertolker: er is, waar nodig, kracht, intensiteit of innigheid, en door zijn grote technische beheersing slaagt Lewis er ook moeiteloos in om elk stuk de juiste kleur, sfeer en stemming mee te geven. Voeg daar de mooie, sonore opname aan toe, en je hebt een van de mooiste Brahms-recitals van de laatste jaren.

- Bart Tijskens

Praktisch?

Titel: Brahms – Late Pianoworks Opp.116-119
Uitvoerder: Paul Lewis (piano)
Label: harmonia mundi
Catalogusnummer: HMM-902365

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet