Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

Persbericht: Trio Aries en Desguin Kwartet zijn SUPERNOVA's van 2020

klassieke muziek

ma 3 feb. - 1:55

Na een voorselectie op basis van ingezonden videomateriaal, een semifinale in Beeldenstorm Anderlecht en een uiterst spannende finale in de Kamermuziekzaal van BOZAR werden Trio Aries en het Desguin Kwartet geselecteerd als Supernova’s van 2020. Trio Aries sleepte daarnaast een cd-opname in de wacht (geschonken door Beeldenstorm vzw) en het Desguin Kwartet won de publieksprijs ter waarde van € 1000.
SUPERNOVA 2020

SUPERNOVA is een initiatief van diverse partners uit de muzieksector met als doel ondersteuning te bieden aan jonge, professionele kamermuziekensembles. Jaarlijks kronen ervaren programmatoren uit de klassieke muziekwereld twee Belgische kamermuziekensembles tot Supernova’s. Dit is een aanmoedigingsprijs die artiesten naamsbekendheid en speelkansen schenkt: een visitekaartje aan het begin van een beloftevolle carrière. Supernova’s krijgen een concerttournee doorheen België aangeboden. Het eerste concert van deze tournee vindt plaats in BOZAR in de context van Klarafestival 2020. Daarnaast krijgen Supernova’s ook media-aandacht van Klara en Musiq’3 en begeleiding in hun verdere professionele carrière.

In de kamermuziekzaal van BOZAR vond op 2 februari de finale van SUPERNOVA 2020 plaats. Vier ensembles presenteerden elk een programma van 30 minuten. Duo Eidos (bestaande uit traversospeelster/fluitiste Géraldine Clément en klavecinist/pianist Thomas Waelbroeck) beet overtuigend de spits af met een originele mix tussen barok- en hedendaags repertoire. Trio Aries (bestaande uit violiste Alice Van Leuven, cellist Paul Heyman en pianist Wouter Valvekens) voerde vervolgens fragmenten uit van pianotrio’s van Sjostakovitsj en Mendelssohn. Na een korte pauze speelde Pianoduo Mimese (bestaande uit de pianisten Hiu-Man Chan en Tim Mulleman) voor piano vierhandig gearrangeerde muziek van Bach, Brahms, Bartók en Debussy. Het Desguin Kwartet (bestaande uit de violisten Wolfram Van Mechelen en Ludovic Bataillie, de altvioliste Rhea Vanhellemont en de cellist Pieter-Jan De Smet) sloot de finale af met Beethoven, Stravinsky en Lekeu.

De jury bestond uit afgevaardigden van Klarafestival, Klara, Musiq’3, Kunstenpunt, Beeldenstorm Anderlecht, CC Strombeek Grimbergen, CC Ter Dilft Bornem en CC Westrand. Jan Michiels, Guy Danel, Veerle Simoens (Gent Festival) en Claus Vermeulen (Supernova 2019) waren de vier externe juryleden. De jury motiveert haar beslissing als volgt: “De kwaliteit van de ensembles was dit jaar uitzonderlijk hoog. Trio Aries en het Desguin Kwartet overtuigden het meest. Trio Aries met een uiterst gevoelige uitvoering van Sjostakovitsj’ Eerste pianotrio en het Desguin Kwartet door de met veel spelplezier omgezette Drie stukken voor strijkkwartet van Stravinsky en het Molto adagio sempre cantante doloroso van Lekeu.” De proclamatie van de winnaars vond plaats in Kunstenpunt.

Trio Aries en het Desguin Kwartet trappen op 29 maart, de slotdag van Klarafestival 2020, om 11u00 hun concerttournee af in de Studio van BOZAR. Op woensdag 5 februari worden beide ensembles geinterviewd op Klara in Music Matters: het Desguin Kwartet om 12u30 en Trio Aries om 13u30.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet