Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Peter Hertmans & Erwin Vann - Compassion

jazz

di 9 feb. - 10:29

Compassion

 

Wie?


Gitarist Peter Hertmans in duo met saxofonist Erwin Vann + begeleiding door de Braziliaanse percussionist Renato Martins in drie stukken. Hertmans & Vann zijn incontournable binnen de Belgische jazz en staan al meer dan 30 jaar op het podium. Samen maakten ze in 2007 al het fantastische -internationaal gelauwerde- Stone Sculpture (2007).

 

 

Wat?


Compassion is een uitsluitend digitale release van Peter Hertmans en Erwin Vann. Ze brengen een ode aan de muziek van de late Coltrane. Check who? Saxofonist John Coltrane (1926-1967) wordt beschouwd als één van de grootste jazzmuzikanten aller tijden. Terecht. Trane was samen met Miles Davis de bestbetaalde artiest en genoot een sterrenstatus. Dit correspondeerde niet altijd met zijn timide persoonlijkheid. Coltrane leefde voluit voor zijn muziek en werd gedreven door perfectionisme. Zijn grenzeloze virtuositeit verleende hem in de jaren 50 de bijnaam Heavy Weight Champion.  Vanaf 1956 speelt hij een cruciale rol in het eerste grote kwintet van Miles Davis. Het was overigens Davis die ervoor zorgde dat John Coltrane een eigen solocarrière kon uitbouwen en kon beschikken over een kwartet. Het John Coltrane Quartet groeide vanaf begin jaren zestig uit tot een iconische band. En op plaat blijven ze dat nog steeds. Met A Love Supreme schrijft Coltrane in 1964 geschiedenis. Uit deze muziek spreekt een enorme spiritualiteit. Tot aan zijn dood in 1967 werkte hij aan een razendsnel tempo voort. Het label Impulse speelde hier gretig op in en bracht prachtalbums uit, waaronder The John Coltrane Quartet Plays (1965) en Meditations (1965). Het is uit deze periode dat Hertmans en Vann inspiratie putten en op basis waarvan ze hun repertoire samenstellen. De plaat opent met Compassion en zet onmiddellijk de toon: intens contemplatieve muziek gespeeld door zielsverwanten.

Waarom?


Hertmans en Vann kiezen bewust ook voor Coltrane's minder gekend werk zoals bv. Your Lady en combineren dit met de klassiekers Naima en India. Energiek maar ook hypnotiserend: zo klinkt het. Dit gevoel wordt versterkt door de fijne - uiterst gedetailleerde- ritmische ondersteuning van Renato Martins, minimalistisch en repetitief tegelijk.
Naadloos volgen de songs elkaar op en het duo slaagt erin om de diepe emotionele gelaagdheid van Coltrane's muziek bloot te leggen. Meer nog, ze creëren een heel persoonlijk verhaal waarin je als luisteraar wordt meegezogen en waarbij je haast aan den lijve hun spirituele groei ondervindt. Krachtige transcendente muziek die Coltrane alle eer aandoet!

Praktisch?


Uitvoerder: Peter Hertmans & Erwin Vann

Titel: Compassion

Label: ‎ Eigen/https://erwinvann.bandcamp.com/album/compassion

Joris Preckler 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet