Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Late Night Jazz

Pianist Fred Van Hove overleden. Klara brengt eerbetoon op 17/01.

jazz

ma 17 jan. - 4:17

Op 13 januari is pianist Fred Van Hove overleden, een boegbeeld van de Europese Free Jazz en de geïmproviseerde muziek. Zijn belang voor de vrije muziek bij ons en in het buitenland is moeilijk te overschatten. Lies Steppe serveert u in Late Night Jazz op maandag 17 januari enkele hoogtepunten uit zijn buitengewone carrière.
Fred Van Hove (19 februari 1937 – 13 januari 2022)

Fred Van Hove (19 februari 1937 – 13 januari 2022)

Fred van Hove was een gentle giant. Zijn aanpak en filosofie inspireerde verschillende generaties musici en ook vandaag nog wordt hij geroemd om zijn precisie en pianistiek meesterschap. Hij nam het ook letterlijk op voor de muzikanten als voorzitter van WIM (Werkgroep Improviserende Musici). Zo ijverde hij voor speelplekken en steun voor avontuurlijke muziek en hij organiseerde het Free Music Festival vanaf 1972.

Zijn hart ging uit naar geïmproviseerde muziek: ‘De improviserende muzikant moet de muziek spelen die het moment nodig heeft.’ Fred van Hove was ervan overtuigd dat geïmproviseerde muziek niet bestaat vooraleer ze gespeeld is. En wat gespeeld is kan je niet herhalen. Het gaat erom je eigen sound en taal te ontwikkelen op je instrument. Dat betekent dat we de stem van deze pianist, improvisator, componist, accordeonist en orgelist nooit meer zullen horen. De europese vrije muziekscene, waarmee zijn naam onlosmakelijk verbonden is, zal dus nooit meer hetzelfde zijn.

Tijdens een concert van Fred Van Hove vielen alle conventies weg. Dan werd je binnengezogen in zijn wereld. Je kon verrast worden door de mooie klanken of hoe aimabel zijn muziek ineens kon klinken. Zijn radicale visie leek ineens bijzaak want de muziek oversteeg elke theorie. Dit was een muzikant die minutieus een sfeer en een set opbouwde en de cascade van noten moest je gewoon over je laten komen. Hij wist goed waar hij mee bezig was.

Fred van Hove was geboren en getogen Antwerpenaar. Fred zei zelf dat hij meer beïnvloed was door het klokkenspel van de Antwerpse kerktorens dan door Cecil Taylor. In 1966 begint hij samen te spelen met Peter Brötzmann en Han Bennink. Hij zou altijd blijven proberen om wat gangbaar was te omzeilen en eventuele codes te doorbreken. Als hij opnieuw solo gaat spelen, voelt dit als een nieuwe wereld vol mogelijkheden. Het instrument werd gemanipuleerd en geprepareerd, maar toch brengt dat hem altijd terug bij de melodie.

Fred van Hove was ook een uitstekend componist, denk maar aan zijn projecten voor WIM en ‘T Nonet Fred Van Hove.

Zijn discografie is uitgebreid en indrukwekkend. Hij werkte samen met Tony Oxley, Phil Minton, Paul Lytton, Steve Lacy, Cel Overberghe…en recenter was Els Vandeweyer een vaste waarde.

Zijn 80ste verjaardag vierde hij in 2017 samen met jonge en oudere topmuzikanten zoals Niels Van Heertum en Seppe Gebruers tot Hamid Drake en Evan Parker.

In datzelfde jaar mocht hij de Klara carriereprijs in ontvangst nemen. Mede dankzij Sound in Motion kreeg hij op hoge leeftijd de erkenning en aandacht die hij verdiende. Fred Van Hove had sinds enkele jaren gezondheidsproblemen, maar dat belette hem niet om nog enkele weergaloze concerten te geven. In 2019 verscheen het boek ‘Fred Van Hove at 80’ via Dropa Disc. In 2020 maakte regisseur Philippe Cortens in opdracht van Studiecentrum Vlaamse muziek een documentaire over de carrière van Van Hove. ‘Fred Van Hove: An Improvised Life’ is een portret van een muzikant waarbij compromissen geen deel uitmaakten van zijn repertoire.

Bedankt voor de muziek en alle inzet, Fred. Goede reis. We gaan je missen.

Lies Steppe

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet