Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Klara Live

Pikovaya Dama (Schoppenvrouw) van Peter Tsjaikovski: rechtstreeks vanuit de Munt in Klara Live op 23 september

klassieke muziek

di 20 sep. - 19:09

Je mag je verwachten aan een ijzersterke uitvoering van een onwaarschijnlijk boeiende partituur én aan een fascinerend verhaal over de drang naar geld en hoe dat de liefde kan fnuiken. Dirigente Nathalie Stutzmann beleeft een alom geprezen huisdebuut in de Munt met haar grote passie voor deze partituur en de manier waarop ze het orkest en de zangers meevoert in een enorme spanningsopbouw tot in het laatste bedrijf met het hallucinante goktafereel. De diverse stijlen die Peter Tsjaikovski integreert in zijn Schoppenvrouw (van Mozart tot Bizet en ook wat Russische folklore) komen onder haar leiding perfect tot uiting. De solistencast is indrukwekkend met de Russische tenor Dmitry Golovnin en sopraan Anna Nechaeva in de hoofdrollen van Hermann en Lisa en met een nog altijd geweldig presterende Anne Sofie von Otter als de geheimzinnige gravin.          
Dmitry Golovnin en Anne Sofie von Otter als Hermann en de Gravin
© Bernd Uhlig

Het libretto van Modest Tsjaikovski, broer van de componist, is gebaseerd op de gelijknamige wonderbaarlijke novelle van Alexander Poesjkin. In het verhaal wordt de officier Hermann verliefd op Liza, een jonge vrouw die zich ver boven zijn financiële en sociale stand bevindt. Liza is al verloofd met vorst Jeletski en is de kleindochter van een mysterieuze gravin die in haar jonge jaren fortuin maakte omdat ze het geheim bezat van een winnende combinatie in een kaartspel. Hermann wil deze geheime formule absoluut bemachtigen, zozeer zelfs dat het uiteindelijk haar dood veroorzaakt en hij zijn oorspronkelijke liefde voor Liza uit het oog verliest. De wanhopige jonge vrouw pleegt daarop zelfmoord, een lot dat ook Hermann deelachtig wordt wanneer hij, opgejaagd door de spookachtige verschijning van de gravin, afglijdt in de waanzin.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet