Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Piotr Anderszewski - Das Wohltemperierte Klavier (II)

klassieke muziek

do 11 feb. - 5:47

Piotr Anderszewski in werk van Johann Sebastian Bach

Wie?

Altijd een plezier om de Poolse pianist Piotr Anderszewski (Warschau, 4 april 1969) in werk van Johann Sebastian Bacht te horen: denken we daarbij maar aan zijn solo-debuutplaat in 1999 met daarop de vijfde Franse Suite die een voltreffer was, of nadien ook zijn opname van enkele Partita’s van Bach waarvoor hij een Grammy-nominatie kreeg. Zijn harde zelfkritiek - zo liep hij in de Leeds Competition van 1990 van het podium tijdens zijn recital, omdat hij vond dat hij slecht aan het spelen was - zorgt er mee voor dat hij niet zoveel cd's opneemt. Maar iedere cd die Anderszewski uitbrengt krijgt wel goede kritieken, of wint wel ergens een prijs. Zo ook deze nieuwe opname. 

Wat?

Het tweede boek preludes en fuga's uit Das Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach (BWV870 - BWV893). 

Waarom moet u dit horen?

De twee boeken preludes en fuga’s zijn oorspronkelijk door Bach geordend in een logische chromatische volgorde (do groot – klein; do# groot – do#klein, etc.), en Anderszewski zet die gewoon door elkaar, maar doet dat uiteraard niet willekeurig. Hij is op zoek gegaan naar contrast in het karakter van die stukken, alsook soms naar verwantschap in toonaarden, en dat enkel en alleen met de bedoeling om de cyclus een – weliswaar subjectief – gevoel van ‘drama’ mee te geven. En of hij daarin gelukt is. Anderszewski beschouwt de preludes en fuga’s ook echt als karakterstukken, waardoor het kleine verhalen op zichzelf worden en zo wint de cyclus zeker aan spankracht.

Het veranderen van de volgorde is gelukkig niet de enige reden om deze cd aan te schaffen. Zoals we al schreven: het is altijd een plezier om Anderszewski Bach te horen spelen. Dat heeft niet alleen te maken met zijn ongelooflijk mooie toonvorming, of hoe transparant hij meerstemmig speelt, maar zeker ook met de retorische aanpak. Want dit is een pianist die zeer stijlbewust is - op de hoogte is van de historische uitvoeringspraktijk - ook al brengt hij dit repertoire op een moderne vleugelpiano. Er gebeurt zoveel zonder dat je dat door hebt, maar dat maakt wel deel uit van het feit dat je geboeid blijft luisteren.

- Vincent Goris

 

Praktisch?


Uitvoerder: Piotr Anderszewski

Titel: Well-Tempered Clavier. Johann Sebastian Bach 

Label: Warner Classics

Catalogusnummer: 0190295118754

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet