Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Podcast 'Kant, en klaar!' - Aflevering 23: Ann Dooms

blijf verwonderd!

ma 12 apr. - 9:10

Ann Dooms is wiskundige en expert artificiële intelligentie, en daar draait alles om de vraag welke menselijke vermogens we zouden willen nabootsen in of aanleren aan een computer. Kunnen we een machine leren denken? En wat is denken dan? Valt dat complexe proces wel te kwantificeren? Ann zoekt naar wiskundige wegen om de limieten van AI te verleggen.
Ann Dooms

Professor Ann Dooms leidt de onderzoeksgroep Digital Mathematics aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is gespecialiseerd in cybercriminaliteit, o.a. in het opsporen van vervalste foto's of kunstwerken. 

En hoewel de wiskunde haar thuisland is, waar zekerheid heerst - want wat eens bewezen is, is voor altijd waar - begeeft ze zich met plezier in het chaotischer veld van het menselijke. Wat de mens is, is niet definitief. Daarom moeten we ons voortdurend afvragen wat we willen dat computers kunnen, en onszelf voor ogen houden dat kunstmatige intelligentie ons zou moeten ondersteunen. Welke morele regels kan je in een machine stoppen? En wie bepaalt ze? 

Ann Dooms laat zich graag inspireren door wiskundige helden als Ada Lovelace (1815 - 1852) en Alan Turing (1912 - 1954)

Te lezen: 'Van melkweg tot moraal, Wetenschap en verwondering' -  Ann Dooms en Katleen Gabriels, Lannoo 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet