Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Pompidou

Pompidou

Pompidou: De heropening van het Africamuseum - Aflevering 2

blijf verwonderd!

vr 30 nov. - 0:09

Het Africamuseum brengt na de renovatie historische objecten samen met hedendaagse kunst. Over de Afrikaanse kunstgeschiedenis en de huidige kunstscene in Congo praat Chantal Pattyn met onderzoeker Hein Vanhee, MuZee-directeur Phillip Van den Bossche en kunstenaar/curator Toma Muteba Luntumbue.

De collectie van het Africamuseum bevat honderden historische objecten. Ze werden in Europa bestudeerd als kunstobjecten en inspireerden Westerse kunstenaars als Picasso. In Afrika hadden ze een andere rol en betekenis. De vraag of deze objecten wel in Europese museumcollecties thuis horen, klinkt steeds luider. Tegelijk is er in Congo een bloeiende kunstscène die tot voor kort over het hoofd gezien werd door de internationale kunstwereld.

We praten erover met Toma Muteba Luntumbue, kunstenaar, kunsthistoricus en curator van de Biënnale van Lubumbashi. Hij is afkomstig uit Congo, maar woont en werkt in Brussel. 

Historicus Hein Vanhee creëerde in het vernieuwde Africamuseum een luik 'Rituelen en ceremonies' waarin de betekenis van Afrikaanse objecten binnen de samenleving geduid wordt. Congolezen, Rwandezen en Burundezen delen er hun persoonlijke herinneringen. De sectie biedt een kritische kijk op de omstandigheden waarin de getoonde objecten verzameld werden.

Ook hedendaagse kunst uit Midden-Afrika krijgt een prominente rol in het gerenoveerde museum. MuZee-directeur Phillip Van den Bossche verdiept er zich al langer in en geeft het ook een plaats in zijn museum. 

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet