Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Pompidou

Pompidou

Pompidou: De heropening van het Africamuseum - Aflevering 4

blijf verwonderd!

vr 30 nov. - 14:08

Hoe verliep de Congolese diaspora naar België en hoe voelen Belgen met Afrikaanse wortels zich in ons land? Chantal Pattyn praat erover met antropologe Bambi Ceuppens, VUB-onderzoekster Ilke Adam en historica Heleen Debeuckelaere.

De herinrichting van het Africamuseum gebeurde in overleg met de Congolese bevolking in België. Ook het verhaal van de Congolese diaspora naar België komt ruim aan bod in het museumparcours.

Bambi Ceuppens is als antropologe verbonden aan het Africamuseum. Ze duidt het ontstaan van de Congolese diaspora en de diversiteit binnen de Congolese gemeenschap in België.

Historica Heleen Debeuckelaere heeft Vlaamse en Rwandese wortels en schreef over haar positie als 'Afropeaan' onder meer in de bundel 'Zwart', verschenen bij Atlas Contact.

Ilke Adam van het Institute for European Studies aan de VUB werkte mee aan een onderzoek van de Koning Boudewijnstichting. Daarin schetste ze een socio-demografisch profiel van de 110 000 Congolese, Rwandese en Burundese Belgen.

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet