Pompidou
Pompidou XL over Van Eyck
kunst & cultuur
vr 28 feb. - 3:00

Met Pompidou streken we neer op de tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Chantal Pattyn sprak met vijf specialisten over de kunst en de tijd van de gebroeders Van Eyck.
In tien episodes verkennen we de tentoonstelling.
Jan Dumolyn vertelt wat we weten over de familie Van Eyck en hoe de beroemdste telg, Jan, pendelde tussen het Bourgondische hof van Filips de Goede en de stad Brugge en de vele burgerlijke opdrachtgevers.
Maximiliaan Martens toont aan dat Jan Van Eyck een geleerde kunstenaar was die dankzij zijn kennis van de optica voor een ware revolutie zorgde in de schilderkunst.
Till-Holger Borchert kijkt naar Jan van Eyck als de kunstenaar van de 15de eeuwse noordelijke renaissance en vergelijkt hem met Italiaanse tijdgenoten. Van Eyck verwijst met prachtige grisailles vaak naar de beeldhouwkunst. Till-Holger Borchert belicht de relatie van van Eyck met de contemporaine beeldhouwkunst.
Matthias Depoorter belicht de natuurvorser in Jan Van Eyck.
Met Danny Praet ontrafelen we de betekenis van het veelluik van de Aanbidding van het Lam Gods en gaan we ook dieper in op de vele schilderijen die Van Eyck maakte met de Maagd Maria in de hoofdrol én de betekenis van het ware gelaat van Christus. In de 16de eeuw hadden Jan Van Eyck én het veelluik van het Lam Gods reeds een mythische status bereikt.
En met Frederica Van Dam gaan we op zoek naar de bronnen van de ‘mythe Van Eyck’.
Van Eyck: Aflevering 2 - Tussen hof en stad
Van Eyck: Aflevering 3 - Een geleerde kunstenaar
Van Eyck: Aflevering 4 - Een optische revolutie
Van Eyck: Aflevering 5 - De renaissance van het noorden
Van Eyck: Aflevering 6 - De ontdekking van de natuur
Van Eyck: Aflevering 7 - Van Eyck en de beeldhouwkunst
Van Eyck: Aflevering 8 - Het Lam Gods ontrafeld
Van Eyck: Aflevering 9 - Moeder en zoon
Van Eyck: Aflevering 10 - De mythe