Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Pompidou

Pompidou XL over Van Eyck

kunst & cultuur

vr 28 feb. - 3:00

Soms valt er veel te vertellen. Meer dan in één Pompidou past. Dan maken we een Pompidou XL. Een maat die de grote Jan Van Eyck perfect past.
Hubert en Jan van Eyck, 'Annunciatie' (detail) uit 'De aanbidding van het Lam Gods', 1432 Sint-Baafskathedraal, Gent.

Met Pompidou streken we neer op de tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Chantal Pattyn sprak  met vijf specialisten over de kunst en de tijd van de gebroeders Van Eyck.

In tien episodes verkennen we de tentoonstelling.

Jan Dumolyn vertelt wat we weten over de familie Van Eyck en hoe de beroemdste telg, Jan, pendelde tussen het Bourgondische hof van Filips de Goede en de stad Brugge en de vele burgerlijke opdrachtgevers. 

Maximiliaan Martens toont aan dat Jan Van Eyck een geleerde kunstenaar was die dankzij zijn kennis van de optica voor een ware revolutie zorgde in de schilderkunst.

Till-Holger Borchert kijkt naar Jan van Eyck als de kunstenaar van de 15de eeuwse noordelijke renaissance en vergelijkt hem met Italiaanse tijdgenoten. Van Eyck verwijst met prachtige grisailles vaak naar de beeldhouwkunst. Till-Holger Borchert belicht de relatie van van Eyck met de contemporaine beeldhouwkunst.

Matthias Depoorter belicht de natuurvorser in Jan Van Eyck.

Met Danny Praet ontrafelen  we de betekenis van het veelluik van de  Aanbidding van het Lam Gods en gaan we ook dieper in op de vele schilderijen die Van Eyck maakte met de Maagd Maria in de hoofdrol én de betekenis van het ware gelaat van Christus. In de 16de eeuw hadden Jan Van Eyck én het veelluik van het Lam Gods reeds een mythische status bereikt.

En met Frederica Van Dam gaan we op zoek naar de bronnen van de ‘mythe Van Eyck’.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet