Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Provocerend theater verbindt stierengevechten met Wagner

kunst & cultuur

wo 13 okt. - 9:35

Woensdagavond speelt Liebestod thuismatch in Gent en dat is meteen ook de Belgische première van de nieuwe productie van NTGent en theatermaakster Angélica Liddell. Onze theaterman Filip Tielens zag de voorstelling al tijdens het het Festival d’Avignon: "Radicaal, passioneel theater over theater maken en hoe we pas in de dood liefde vinden."
De scène ziet eruit als een arena, compleet met opgezette stier.

De Spaanse theatermaakster Angélica Liddell maakt al dertig jaar theater, maar brak pas tien jaar geleden echt door op het Festival van Avignon. Ze staat vaak alleen op scène en vertelt zeer persoonlijke, intense verhalen. “Angélica Liddell staat bekend als een radicale theatermaakster die durft te provoceren, met een beeldtaal die stoeit met katholieke iconografie en vaak heel barok is,” vertelt Filip Tielens. Zo steekt ze in Liebestod voor een zaal vol Fransen een Spaanse tirade af tegen het Franse laïcisme en hun bourgeoismentaliteit. Een gedurfde aanval waar het publiek wel om kan lachen.

Filip Tielens: “Voor Liddell is het theater een heilige plaats. Ze wil het theater weer verbinden met zijn rituele oorsprong”. Dat doet ze ook in Liebestod, haar eerste Belgische productie. Het tragische einde van Wagners opera Tristan en Isolde brengt ze samen met het levensverhaal van Juan Belmonte, de grondlegger van het spirituele spierenvechten. Begin 20e eeuw zorgde hij mee voor de hoogtijdagen van de arena.

De scène ziet er ook uit als een arena, compleet met opgezette stier. “Liddell ziet wel wat gelijkenissen tussen haar manier van theater maken en stierenvechten. Het draait telkens om passie, overgave, gevaar, omgaan met de dood. Op de scène voelt Angélica Liddell zichzelf een toreador, op zoek naar de tragische schoonheid.”

Als je meegaat in haar in-your-face theater beleef je een twee uur durende trip

“Liddell is een fenomenale performer die zich helemaal smijt en compromisloos theater maakt. Ook al strooit ze met raadselachtige referenties die ik niet allemaal meteen kan vatten, toch blijven er heel wat beelden op mijn netvlies branden.”

Liebestod The smell of blood does not leave my eyes Juan Belmonte – HDT III is nog van 13 tot 17 oktober te zien in NTGent.

Herbeluister hier het gesprek met Filip Tielens over Liebestod in Espresso:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet