Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Ravel met de precisie van een Zwitserse klok

klassieke muziek

do 10 mrt. - 10:01

Wie?

De 40-jarige John Wilson is een Britse dirigent, arrangeur en musicoloog, die zowat alles dirigeert: symfonische concerten, opera’s, maar evengoed big bands. Hij richtte zijn eigen John Wilson Orchestra op, en is daarnaast ook gastdirigent bij het BBC Scottish Symphony Orchestra. In 2018 voerde Wilson een grondige reorganisatie door bij het wat in slaap gesukkelde studio-orkest Sinfonia of London. Met succes, want niet langer verbleekt dit ensemble bij de andere, veel beroemdere Londense orkesten. Recente cd-opnames, met werk van Korngold, Ibert en Respighi, kregen wereldwijd bijzonder lovende kritieken.

Wat?

Met deze cd haal je meteen de belangrijkste en bekendste orkestwerken van Maurice Ravel in huis: de Boléro, het ballet Ma Mère l’Oye, en daarnaast nog de heerlijke Pavane pour une infante défunte, Alborado del gracioso en de Valses nobles et sentimentales.

Waarom?

Ravel zei ooit dat zijn muziek niet geïnterpreteerd, maar gewoon uitgevoerd moest worden; en dat is precies wat John Wilson hier doet, zij het dan wel op een geweldig niveau. Zo’n aanpak past natuurlijk uitstekend bij een stuk als de Boléro, maar het wil zeker niet zeggen dat er op deze cd daarnaast geen betovering (Ma Mère l’Oye), opwinding (Alborado/La Valse) of nostalgie en charme (Pavane) te bespeuren zouden zijn. Wel integendeel: de precisie, het evenwicht, de sensualiteit en de verfijnde klankcultuur waarmee Wilson hier het Sinfonia of London doet spelen, zijn – letterlijk – adembenemend. En bij platenlabel Chandos tonen ze nog maar eens een keer aan dat ze perfect weten hoe ze een orkest moeten opnemen!

- Bart Tijskens

Praktisch?

Titel: Ravel – Ma Mère l’Oye – Boléro
Uitvoerders: Sinfonia of London o.l.v. John Wilson
Label: Chandos
Catalogusnummer: CHSA 5280

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet