Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Redherring Baroque Ensemble - La Muse et la Mise

klassieke muziek

ma 6 jun. - 7:18

Uitvoerders: Redherring Baroque Ensemble. Label: Antarctica AR 003.

Programma: Werk van François Couperin, Charles Dieupart, Jean-Baptiste Lully, François Bouvard en Michel Pignolet Monteclair.

Dit Vlaamse barokensemble is in 2011 opgericht door blokfluitist Patrick Denecker als tegenhanger van zijn ensemble La Caccia voor de renaissancemuziek.

De naam van het ensemble Redherring (rode haring) verwijst naar een retorische techniek om iemand af te leiden van het onderwerp zelf. Laat dat nu heel passend zijn voor deze nieuwe opname waarbij de aandacht als het ware afgeleid wordt van de pure klavecimbelklank in de 17e- en 18e-eeuwse suites van o.m. François Couperin en Charles Dieupart. De uitvoerders beroepen zich daarbij op de “mise en concert”-praktijk in de 18e-eeuwse aristocratische salons: klavecimbelmuziek werd er in een soort galante jamsessies omgevormd tot ensemblestukken waarbij uiteraard veel meer instrumentale kleuren aan bod komen. Het eerste nummer een Musette van Couperin is er meteen op: theorbespeler Floris De Rycker  en gambiste Kaori Uemura zorgen voor een sonore bourdon, de andere instrumenten (viool, blokfluit, klavecimbel) spelen in afwisselende combinaties de sierlijke melodie. In alle omgebouwde klavecimbelstukken krijg je heel mooie en diverse instrumentencombinaties.

Tussendoor zingt sopraan Soetkin Elbers airs de cour met loepzuivere stem, een prachtig timbre (dat me wat doet denken aan Elly Ameling), een heerlijke uitspraak en veel tekstexpressie.

Hoog hitgehalte heeft Lully’s “se que me muero de amor”.

- Sylvia Broeckaert

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet