Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Fidelio

Fidelio

Reprise van de concertante Ariadne auf Naxos in Opera Ballet Vlaanderen

blijf verwonderd!

zo 7 nov. - 3:35

Sopraan Lisa Mostin debuteerde op 14 februari 2021 bij Opera Ballet Vlaanderen in een van haar droomrollen, namelijk Zerbinetta in Ariadne auf Naxos van Richard Strauss. Het was een gestreamde, concertante voorstelling die alom geprezen werd door de pers.
Lisa Mostin

Maestro Alejo Pérez dirigeerde een indrukwekkende bezetting met o.m. Carla Filipcic  Holm, Lisa Mostin, Raehann-Bryce-Davis en Michael Weinius. Nagenoeg diezelfde bezetting keert terug, nu ook met basbariton Werner Van Mechelen als der Musikleher, voor een reeks van live concertante uitvoeringen. Zo kan iedereen dit magistrale operaconcert (opnieuw) beleven in de beste omstandigheden.

Ariadne auf Naxos (1916) van Richard Strauss en librettist Hugo von Hofmannsthal  is een versmelting van enkele krachtlijnen uit de operageschiedenis. Na het diner bij de Weense high society staan twee voorstellingen op het programma: Ariadne auf Naxos, gebaseerd op de mythe van Ariadne die door de held Theseus op het eiland Naxos achtergelaten wordt, staat voor de serieuze opera. Het komische toneelstuk Zerbinetta en haar vier minnaars verwijst naar de opera buffa-traditie. Het is een bonte theaterbende die bovendien op orde van de hofmeester ook tegelijk hun voorstellingen moeten opvoeren. Ariadne auf Naxos is een opera met een theaterstuk-in-een-theaterstuk.

Lisa Mostin is een veel gevraagde Koningin Van de Nacht (Die Zauberflöte), maar ook de rollen van Konstanze (Die Entführung aus dem Serail) en Zerbinetta (Ariadne auf Naxos) draagt ze een warm hart toe. Voor de rol van Zerbinetta ging Lisa onder meer in de leer bij de legendarische Hongaarse Zerbinetta, Sylvia Geszty (1934-2018).

Voorstellingen van Ariadne auf Naxos: in de opera van Gent van 9 tot 17 november

Mostin heeft werkelijk alles in huis om een grote Zerbinetta te zijn: stralende hoogte (ze zingt met groot succes de Koningin van de Nacht in buitenlandse huizen), grote beweeglijkheid van de stem, beheersing van een soort rubato zo eigen aan de Straussvocaliteit, vlekkeloze uitspraak van het Duits, een heerlijke mimiek en lichaamstaal. Enfin Richard Strauss zelf zou weg geweest zijn van deze sopraan.

— Sylvia Broeckaert

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet