Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Rigoletto tijdens Theater aan Zee

blijf verwonderd!

za 7 aug. - 1:42

Stefaan Degand en Ester Kouwenhoven als Rigoletto en Gilda (Blanche)

Rigoletto van Deschonecompanie is net zoals Dedapontetrilogie van vorige seizoenen een ontmoeting van opera en gesproken theater. Het vergt heel wat muzikale en dramaturgische bagage om dit muziektheater op dergelijke fijnzinnige manier in elkaar te steken. Alweer een pluim op de hoed van regisseur Tom Goossens en arrangeur Wouter Deltour maar ook lof voor Cie Marius die zorgden voor de tekstbewerking en vertaling van het oorspronkelijke toneelstuk.

De voorstelling is grappig en pakkend voor een publiek van niet-operakenners en voor de aanwezige operakenners is het een heerlijke persiflage. Boeiend was het betrekken van het oorspronkelijke toneelstuk in de voorstelling: Le Roi s’amuse van Victor Hugo, daarop bouwden Verdi en Piave hun operalibretto maar in de Italiaanse opera was het verboden (wegens de censuur) om het over een koning te hebben dus werd het daar een hertog (van Mantua), dat was allemaal langer geleden en het lag minder gevoelig.

In deze bewerking is de vrouwengek van dienst opnieuw een koning. De raamvertelling is goed gevonden: de voorstelling begint en eindigt met Rigoletto (Stefaan Degand) die zijn dode dochter terugvindt in een zak, ook al mis je hier wel wat van de tragiek in de figuur van de vervloekte en beschimpte nar. Deze Rigoletto is veel vaker grappig dan wrang. De vervlaamsing in de tekst en de humor kan ik dan weer heel erg smaken, zeker ook de actuele hints naar corona, prinses Delphine, of de vervorming van de naam Gualtier Maldè tot Walter Van Malderen in de beroemde aria van Gilda. Ester Kouwenhoven is trouwens een heerlijke Gilda (Blanche) die je absoluut op haar merites als operazangeres mag beoordelen. Dat geldt niet voor de andere zangers/acteurs maar dat maakt het juist heerlijk relativerend t.o.v. het operagenre zelf. Iedereen acteert de pannen van het dak in de vele spitante teksten die op het publiek worden afgevuurd. Molto divertente!

Sylvia Broeckaert

Rigoletto is een coproductie van Muziektheater Transparant, Deschonecompanie en Cie Marius en was te zien tijdens Theater aan zee 2021, de voorstelling gaat later op tournée naar diverse culturele centra

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet