Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Romantische muziek die recht naar het hart gaat.

klassieke muziek

do 24 mrt. - 8:56

Wie?

De jonge Franse hoboïst Gabriel Pidoux, die in 2020 tot 'Révélation soliste instrumentale' werd uitgeroepen tijdens de prijsuitreiking van de  Victoire de la Musique Classique. Laureaat van verschillende internationale wedstrijden zoals The Prague Spring International Music Competition. Leerling van o.a. Maurice Bourgue, François Leleux en Antoine Torunczyk (barokhobo). Voor zijn debuut-cd werkt Gabriel Pidoux samen met de Cubaanse pianist Jorge Gonzalez Buajasan (°1994, Havana). 

 

Wat?

De titel dekt volledig de lading in dit geval, want Gabriel Pidoux neemt de luisteraar mee in romantisch repertoire voor hobo en piano. Uitgangspunt zijn de Drie Romances, op.94 van Robert Schumann. Standaardrepertoire dat iedere hoboïst vroeg of laat wel op de pupiter ziet verschijnen en/of opneemt. Naast bewerkingen van Salut d'amour van Edward Elgar, en de Drie Romances, op.22 van Clara Wieck zijn er ook twee bijzonder mooie ontdekkingen op deze cd:  de Trois pièces dans le style classique van de Oekraïense componist Leopold Wallner (1847 - 1913), en Poème van de Russische Marina Dranishnikova (1929 - 1994).

 

Waarom?
 

Ondanks hun jeugdige leeftijd zetten Gabriel Pidoux en Jorge Gonzalez Buasajan hier erg volwassen, doorleefde interpretaties neer.  De wereldpremière op cd van de stijlvolle compositie van Leopold Wallner getuigt van een weloverdachte programmaopbouw.  Ook trappen beide muzikanten niet in de val van al te overvloedige, zwaar op de hand liggende romantische opwellingen of onnodige franjes die deze muziek kan ontlokken bij uitvoerders. Integendeel, de integere en respectvolle manier waarop ze met de partituur omgaan is een lust voor het oor en gaat recht naar het hart. 

- Vincent Goris

 

Praktisch


Titel: Romance
Uitvoerder: Gabriel Pidoux (hobo) Jorge Gonzalez Buajasan (piano)
Label: Alpha
Catalogusnummer: 789

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet