Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Ruth Slenczynska (97), de enige nog levende leerlinge van Rachmaninov, heeft een nieuwe cd!

klassieke muziek

vr 17 jun. - 9:48

De Amerikaanse criticus Olin Downes omschreef het wonderkind Ruth Slenczynska ooit als ‘het grootste pianogenie sinds Mozart’. Maar wat hij misschien niet wist, was dat de kleine Ruth een hoge, bittere prijs betaalde voor haar vroegrijpe talent en succes. Want haar vader Josef legde haar een wreed en streng regime op: elke dag moest ze negen uur studeren en haar ontbijt kreeg ze pas nadat ze alle 24 (!) etudes van Chopin had gespeeld.
Ruth Slenczynska - My life in music

Gelukkig hield Ruth Slenczynska stand, en kijk, negen decennia later, in 2021, nam ze voor Decca een nieuwe cd op ‘My life in Music’, met daarop naast werk van haar, ondanks alles, nog altijd geliefde componist Chopin, ook stukken van Debussy, Grieg en Bach. Tegelijk verscheen er bij Eloquence, de Australische tak van Deutsche Grammophon, een 10cd-box met al haar opnames uit de jaren ’50 en ’60. Volgende week laten we je in Maestro kennismaken met deze bijzondere pianiste.

Ruth Slenczynska werd in 1925 geboren in Sacramento, Californië; haar ouders waren Poolse immigranten. Op haar vierde gaf ze al haar eerste concert, en twee jaar later maakte ze in Berlijn haar Europese debuut. Als kind kreeg ze les van de meest gevierde pianisten van haar tijd, ook en vooral van de grote Russische pianist-componist Sergej Rachmaninov. Na de lessen dronken ze vaak samen thee, en tot op vandaag draagt Ruth Slenczynska de halsketting met een Fabergé-ei die de beroemde muzikant haar schonk.

Ook met haar medestudent Samuel Barber, later een van de bekendste Amerikaanse componisten,  was ze goed bevriend. Zo hoorde Slenczynska Barbers nu wereldwijd geliefde ‘Adagio for strings’ in het klaslokaal, nog voor dit werk zijn definitieve titel kreeg.

En, het is bijna niet te geloven, maar ook op haar 97e is Ruth Slenczynska nog altijd actief als concertpianiste. Zo trad ze in oktober 2021 op tijdens het Chopin International Festival and Friends in de Poolse ambassade in New York, en vierde ze haar 97e verjaardag met een recital in Lebanon Valley College in Pennsylvania.

Toen een journalist bij het verschijnen van haar nieuwe cd om een reactie vroeg, antwoordde deze sterke vrouw: “Ongelooflijk! Wie heeft er ooit gehoord van een pianist die op mijn leeftijd een nieuw album uitbrengt? Ik ben dankbaar als het publiek van de muziek houdt. Muziek moet vreugde brengen. Als mijn muziek de mensen nog altijd vreugde brengt, dan doet ze, wat ze moet doen!”

- Bart Tijskens

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet