Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Pompidou

Pompidou

Sarah Bakewell - De existentialisten

kunst & cultuur

vr 23 dec. - 14:07

Na een biografie over de Franse essayist Michel de Montaigne, levert de Britse schrijfster Sarah Bakewell een biografie over een filosofische stroming: het existentialisme. De Nederlandse vertaling verscheen bij Ten Have.

Het boek roept de sfeer op van de rokerige cafés waar de existentialisten zich graag ophielden. Bakewell beschrijft hoe Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir tijdens een gesprek op café kennis maakten met de fenomenologie, en daarin mogelijkheden zagen om de filosofie uit haar academische keurslijf te halen en in het dagelijkse leven te introduceren.

Bakewell biedt een fascinerende kijk in het brein van filosofen. Ze schetst hoe ideeën groeien in een bepaalde context, hoe het levensverhaal van die mensen daaraan bijdraagt, hoe filosofie werkt en in de praktijk kan worden omgezet.

Mythische namen als Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Albert Camus en Maurice Merleau-Ponty worden mensen van vlees en bloed. En de vragen die ze zich stelden blijken vandaag nog springlevend: Hoe kan ik een vrij mens zijn? Hoe kan ik een authentiek leven leiden? En hoe kan ik antwoorden op de gebeurtenissen van mijn tijd zonder mijn vrijheid uit handen te geven?

Beluister hier de bespreking van Greet Van Thienen in Pompidou.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet