Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Schumann - Liederkreis op.24 – Kernerlieder – Matthias Goerne – Leif Ove Andsnes

klassieke muziek

do 23 mei - 7:25

Uitvoerders: Matthias Goerne (bariton) Leif Ove Andsnes (piano). Label: harmonia mundi HMM 902353.
Matthias Goerne en Leif Ove Andsnes in liederen van Schumann

Programma: Robert Schumann: Liederkreis op.24 – 12 Kernerlieder op.35

Met Liederkreis op.24 schreef Schumann zijn eerste liedcyclus, een genre waarvoor hij voorbestemd leek. Want Schumann had al enkele cycli voor de piano gecomponeerd, en hij kende de vocale cycli van Beethoven en Schubert tot in het kleinste detail.

Deze Liederkreis, op gedichten van Heine, is één grote, vlammende liefdesverklaring aan zijn verloofde Clara. Met zijn unieke, diepe en wendbare stem vat bariton Matthias Goerne feilloos elke emotie in deze negen liederen: de passie, de koortsige onrust, de vreugde, de wrange humor, de (wan)hoop.

Goerne heeft zich altijd al door uitstekende begeleiders weten te omringen. Hier is dat, met een gevoelige en poëtische Leif Ove Andsnes, niet anders. Wat een luxe, deze twee samen!


Het andere grote werk op deze prachtige lied-cd, uit hetzelfde jaar 1840, zijn de twaalf meer verhalende en misschien nog altijd wat ondergewaardeerde liederen op gedichten van Justinus Kerner. Centraal in deze ‘suite van liederen’, zoals Schumann ze zelf omschreef, staat de band tussen de mens en de natuur.

- Bart Tijskens

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet