Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Music Matters

Seppe Gebruers verkent microtonale muziek: "Als pianisten denken we vaak in zwart en wit. Met kwarttonen ga je daar plots tussen denken."

Seppe Gebruers

Playing With Standards

di 24 jan. - 0:13

Seppe Gebruers is een Belgische jazzpianist en onderzoeker. Hij gaat op zoek naar meer mogelijkheden dan het geheel van halve en hele tonen dat de Westerse toonladder is. Seppe Gebruers dompelt zich onder in microtonale muziek, muziek die met kwarttonen werkt. Met twee vleugelpiano's, waarbij één daarvan een kwarttoon lager is gestemd, improviseert Seppe Gebruers met melodieën van jazzstandards op beide instrumenten door elkaar.
Seppe Gebruers
© VRT

Playing With Standards

Seppe Gebruers (°1990) is pianist en onderzoeker aan het KASK in Gent. Zijn onderzoek spitst zich onder andere toe op het gebruiken van kwarttonen in de Westerse muziek. Onze oren zijn gewoon aan hele en halve tonen in de muziek - daar is ons tonale toonsysteem op gebaseerd - maar de kwarttonen liggen daar nog tussenin.

Seppe Gebruers bracht naar aanleiding van zijn onderzoek ook de cd-box Playing With Standards uit, waarbij hij vanuit gekende jazzstandards improviseert met hele, halve én kwarttonen. "Het toevoegen van kwarttonen geeft een grotere diversiteit van emotionele lading in harmonie en melodie", zegt Seppe. "Als pianisten denken we vaak in zwart en wit. Nu ga je daar plots tussen denken."

"Muziek moet je niet begrijpen, muziek moet je ervaren. Moeilijke muziek bestaat niet. Dit is geen moeilijke muziek. Het wringt misschien, maar dat wringen of die spanning is ook een ervaring, dat zijn ook emoties die aan bod kunnen komen. Mijn onderzoek is geslaagd als mensen meer tijd nemen om muziek opnieuw te gaan ervaren."

Je kan Seppe Gebruers met 'Playing With Standards' live aan het werk horen op 26 januari in Rataplan (Antwerpen) of op 28 januari in Kunstencentrum Nona (Mechelen). Lees hier meer.

Olav Grondelaers sprak met Seppe Gebruers naar aanleiding van zijn onderzoek. Herbeluister de reportage in Music Matters hieronder.

Olav Grondelaers & Seppe Gebruers
© VRT

Olav Grondelaers & Seppe Gebruers

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet