Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Sergej Rachmaninov - The Philadelphia Orchestra - Yannick Nézet-Séguin

klassieke muziek

di 26 jan. - 8:36

Yannick Nézet-Séguin: na de concerto's nu ook de andere symfonische werken van Rachmaninov

WIe?

Na de prachtige opname van de pianoconcerto's van Rachmaninov, met Daniil Trifonov als solist, zetten The Philadelphia Orchestra en hun Canadese chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin hun Rachmaninov-reeks voort.

Wat? 

De twee werken op deze cd overspannen een periode van 45 jaar. Rachmaninov schreef zijn eerste symfonie in 1895 in Rusland op 22-jarige leeftijd; de symfonische dansen uit 1940 werden zijn laatste werk. Drie jaar later zou de componist overlijden.

Waarom moet je dit horen?

De historische band tussen Rachmaninov en het Philadelphia Orchestra is zo groot, dat je hier bijna van een authentieke uitvoeringspraktijk kan spreken! Zo maakte Rachmaninov in de jaren 1920 en '40, samen met dit orkest en zijn sterdirigenten Leopold Stokowski en Eugen Ormandy, een nog steeds fascinerende opname van zijn eigen pianoconcerten. En hij componeerde zijn derde symfonie en de symfonische dansen met de klank van dit orkest (ze spraken in dit tijd van 'The fabulous sound of the Philadelphia Orchestra') in de oren en het achterhoofd.

Gelukkig denkt Yannick Nézet-Séguin, een van de sterdirigenten van nu, er niet aan de glanzende, en soms ook breedsprakerige stijl van zijn illustere voorbeelden te kopiëren. Hij brengt ritmische opwinding, helderheid en een mooi gedoseerde emotionaliteit in de eerste symfonie. Het lyrische derde deel, larghetto, met voortreffelijke bijdragen van de houtblazers, is bijzonder geslaagd. Ook de symfonische dansen, en het zijn hier inderdaad echt wel dansen, klinken erg aantrekkelijk en kleurrijk, met goed gekozen tempi, een uitstekende solo van de altsaxofoon in het openingsdeel en met subtiele stemmingswisselingen in de finale. 

- Bart Tijskens

Praktisch?

Uitvoerders: The Philadelphia Orchestra o.l.v. Yannick Nézet-Séguin

Titel: Sergej Rachmaninov - The Philadelphia Orchestra - Yannick Nézet-Séguin

Label: Deutsche Grammophon 

Catalogusnummer: 483 9839

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet