Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Shortlist Boon Literatuurprijzen bekend

kunst & cultuur

vr 14 jan. - 13:00

Toen waren ze nog met vijf … Juryvoorzitters Brigitte Raskin en Martine Tanghe maakten de shortlists voor de Boon voor fictie- en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur bekend. Op 24 maart kennen we de winnaars. En jij bepaalt wie de publieksprijs krijgt.
De beste boeken van de voorbije maanden volgens de jury's van de Boon Literatuurprijzen

Vijf Nederlandse auteurs maken kans op de allereerste Boon voor fictie en non-fictie.

De jury onder leiding van schrijfster Brigitte Raskin weerhield geen enkele Vlaming van de longlist.

Onder de ultieme kanshebbers: één auteur die internationaal hoge ogen gooit en vier auteurs die in Vlaanderen vooralsnog weinig aandacht kregen.

Erdal Balci, De gevangenisjaren (De Geus)

Erdal Balci werd geboren in Turkije, verhuisde als kind naar Nederland, werkte 16 jaar als correspondent in Turkije voor Nederlandstalige media maar verhuisde ondertussen terug naar Nederland. In De gevangenisjaren verwerkt hij zijn ervaringen als kind van Turkse migranten in Nederland en hanteert daarvoor een originele metafoor: Nederland als een poldergevangenis waar andere Turken de strengste cipiers zijn en het Nederlandse cultuurrelativisme de muren en het prikkeldraad.

Pauline de Bok, De poel (Atlas Contact)

Pauline de Bok is een schrijfster en vertaalster die pendelt tussen Amsterdam en het Noord-Duitse platteland. Over die tweede thuishaven gaat haar boek De poel: het is een observatie van de dieren, bossen en meren die haar in Duitsland omringen en een reflectie over de plaats van de mens in de natuur. Een boek dat de bedreiging van het ecosysteem voelbaar maakt.

Raoul de Jong, Jaguarman (De Bezige Bij)

Derde keer goede keer voor Raoul de Jong. Met Jaguarman haalde hij eerder de longlist van de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs, en nu stoot hij door naar de shortlist van de Boon. De Jong beschrijft in dit boek de ontdekking van zijn Surinaamse wortels. Nadat hij op z’n 28ste voor het eerst zijn vader ontmoette, trok hij zelf naar het land van zijn voorouders en maakte er kennis met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden.

Marieke Lucas Rijneveld, Mijn lieve gunsteling (Atlas Contact)

 ‘Een boerenroman met weerhaakjes’, zo omschreef Klara-recensente Gudrun De Geyter de tweede roman van Marieke Lucas Rijneveld. Dit dromerig speelse proza is opgevat als een apologie van een veearts die een onbeheersbare liefde opvatte voor een veertienjarige op een boerderij. Wat hem aantrekt is dat zij zweeft tussen kind en volwassene, tussen een meisje en een jongen. Mijn lieve gunsteling is een boek dat niet op de shortlist kon ontbreken. Na verschijnen in november 2020 werden de vertaalrechten al verkocht aan 14 landen. Het boek haalde eerder de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Theaterregisseur Ivo Van Hove werkt aan een toneelbewerking.

Nico Dros, Willem die Madoc maakte (Van Oorschot)

Na een carrière als historicus aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en het Koninklijk Instituut voor de Tropen legde Nico Dros zich volledig toe op schrijven. Sinds 1991 publiceerde hij verschillende historische romans, essays en verhalenbundels. In Willem die Madoc maakte keert hij terug naar de 13de eeuw en gaat op zoek naar Willem, auteur van het bekende dierenepos Van den vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc.
 

De winnaars worden op donderdag 24 maart bekend gemaakt in Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende. Alle genomineerden op de shortlist winnen een bedrag van 2 500 euro, met uitzondering van de uiteindelijke winnaar die 50 000 euro krijgt.

Dat geldt ook voor de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Ook daar prijken veel Nederlanders op de shortlist. De jury onder leiding van Martine Tanghe koos voor een mix van gevestigde namen en jong talent.

Lida Dijkstra & Djenné Fila, Schaduw van Toet (Luitingh-Sijhoff)

Lida Dijkstra heeft al een pak kinder- en jeugdboeken in het Nederlands èn het Fries op haar naam staan. Daarin laat ze zich graag inspireren door (kunst)geschiedenis. Schaduw van Toet is het tweede boek dat ze samen met illustratrice Djenné Fila maakte. Dit historische verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar speelt zich af aan het hof van de beroemde Egyptische farao Achnaton en zijn vrouw Nefertiti.

Pieter Gaudesaboos, Een zee van liefde (Lannoo)

De Vlaamse schrijver en illustrator Pieter Gaudesaboos maakte naam met fantasierijk werk dat de nostalgische sfeer van oude prentenboeken ademt. Toen zijn dochter van zes hem vroeg wat liefde is, inspireerde die vraag hem tot dit prentenboek voor kinderen vanaf 6, waarin Pinguïn en Beer de ware betekenis van liefde ontdekken, en de vele vormen die dat kan aannemen.
 

Yorick Goldewijk & Yvonne Lacet, Films die nergens draaien (Ploegsma)

Schrijver Yorick Goldewijk en illustratrice Yvonne Lacet vormen een paar. Naast hun eigen projecten creëerden ze voor de tweede keer samen een boek. Films die nergens draaien gaat over Cato, die in een mysterieuze bioscoop op zoek gaat naar sporen van haar overleden moeder. Een ontroerend verhaal voor kinderen vanaf 10.

Anna Woltz, De tunnel (Querido)

Anna Woltz begon op haar 15de columns te schrijven voor De Volkskrant en debuteerde op haar 19de. Ondertussen heeft ze al 22 boeken geschreven en is ze ook internationaal doorgebroken. De Tunnel speelt zich af aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Vier tieners leren elkaar kennen tijdens de luchtbombardementen op Londen. Een historische roman voor jongeren vanaf 12 over volwassen worden in moeilijke tijden.

Zindzi Zevenbergen, Hedy Tjin & Brian Elstak, Lennox en de gouden sikkel (De Harmonie)

Schrijfster Zindzi Zevenbergen bracht voor haar debuut twee illustratoren met uiteenlopende tekenstijlen bijeen. Dat mondde uit in een origineel prentenboek voor kinderen vanaf 10, dat de aandacht vestigt op de erfelijke sikkelcelziekte.
 

Jij kan bepalen wie de publieksprijs mee naar huis neemt, goed voor 5 000 euro per categorie. Stemmen kan hier vanaf 15 januari om 8u tot 20 maart om middernacht.

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet