Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Sonny Rollins - Rollins in Holland [The 1967 Studio & Live Recordings]

jazz

ma 11 jan. - 10:24

Sonny Rollins - Rollins in Holland [The 1967 Studio & Live Recordings]

Wie?

Tenorsaxofonist Sonny Rollins is een monument binnen de jazz en met zijn 90 jaar al meer dan 70 jaar actief.  De jonge Rollins groeide op in het mooie Sugar Hill, het huidige Upper Harlem in New York, met Duke Ellington als bekendste buurman. Sonny Rolllins speelde in zijn beginjaren met Fats Navarro, Bud Powell, Thelonious Monk, Dizzy Gillespie, Miles Davis en Charlie Parker maar schreef zelf geschiedenis met albums zoals Saxophone Colossus (1956) en The Bridge (1962). Hij speelde al snel in de eredivisie en waar hij tot vandaag nog steeds vertoeft.

 

Wat?

De opwinding en sensatie was groot bij Frank Jochemsen toen hij en zijn ploeg medewerkers van het Nederlandse Jazz Archief enkele tapes terugvonden van het Sonny Rollins trio. Het vinden van de Holy Grail is er niets bij! Jochemsen vond drie opnamesessies terug van Sonny Rollins: één studio-opname en twee live concerten vanuit de Academie voor Beeldende Kunst (Arnhem) en Go Go Club in Loosdrecht. We schrijven mei 1967, Rollins doorkruiste toen Europa en werd in Nederland bijgestaan door de ritmesectie Ruud Jacobs (contrabas) en Han Bennink (drums).
Bij het horen van deze opnames reageerde Rollins bijzonder enthousiast en besloot het geheel mee uit te brengen bij Resonance Records. Het resultaat is verbluffend.

Waarom?

Sonny Rollins is de grootmeester van het saxofoontrio. Zijn platen Way Out West (1957), Live at The Village Vanguard (1957) en Freedom Suite (1958) zijn nog steeds revolutionair te noemen. Meer zelfs, het inspireerde destijds ook John Coltrane om te experimenteren met deze trioformule, luister maar naar het album Lush Life (1957). Halfweg jaren zestig koos Coltrane resoluut voor pure, spirituele en vrije muziek waarin hij zocht naar een universele/transcendente vrede. Check zijn Impulse platen Om (1965), Expressions (1967) en Interstellar Space (1967). Rollins bleef zijn kritische zelve en zocht naar andere mogelijkheden om de jazz van binnenuit te vernieuwen. En dat deed hij ook in Nederland. Vooral de live sessies zijn weergaloos. Het trio speelt lange versies van standards: een kolkend geheel waarvan je als luisteraar echt in trance geraakt. De solide en precieze baspartij van Ruud Jacobs speelt hierbij een essentiële rol. Jacobs lanceert met een enorme souplesse een diepgewortelde groove. Voeg daar de aanstekelijke energie en alerte ritmes van Han Bennink aan toe en u zal merken hoe de vonk over slaat. Ook Rollins is in bloedvorm. Zijn warme tenorgeluid in combinatie met een verfijnde toonbeheersing -over het hele register van de saxofoon- is briljant. Aan elke noot geeft hij een persoonlijke kleur en een vocale intensiteit. Rollins bezit de uitzonderlijke gave om gevoel, techniek en virtuositeit te laten sublimeren in een eigen sound. Deze heren weten een haast telepathische verstandhouding teweeg te brengen, zonder dat ze elkaar maar één moment in de weg zitten, een open sky. Tot slot: 53 jaar later klinken deze opnames nog steeds verbazingwekkend actueel.  Wat is dit genieten. 

Praktisch?


Uitvoerder: Sonny Rollins

Titel: Rollins in Holland [The 1967 Studio & Live Recordings]

Label: ‎ Resonance Records 

Joris Preckler 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet