Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Speelse tekeningen van Ever Meulen nemen je mee op reis door Brussel

kunst & cultuur

do 15 jul. - 9:43

120 boeiende en speelse tekeningen doen je Brussel ontdekken vanuit het perspectief van illustrator Ever Meulen, die zijn hart lang geleden aan onze hoofdstad verloor. In opdracht van Louis Vuitton tekende hij een Travel Book rond Brussel.
Elke tekening toont een herkenbaar stuk van de stad, op de typisch speelse wijze van Ever Meulen.

Voor haar Travel Book Series nodigt Louis Vuitton artiesten uit om naar een onbekende plek te reizen en daar illustraties te maken. Tekenaar Ever Meulen bleef liever in Brussel, de stad die hem al meer dan 50 jaar fascineert en inspireert. Elke tekening toont een herkenbaar stuk van de stad, op de typische, speelse wijze van Ever Meulen. “Ik wou sowieso een boek maken over Brussel. Ik woon hier en kom vaak langs dingen die ik al lang eens wilde tekenen omdat ik ze interessant of mooi vind.”

Elke zondagmorgen, als de stad nog slaapt, stapte Ever Meulen samen met zijn vrouw in zijn oldtimer om door Brussel te cruisen, op zoek naar inspiratie voor zijn tekeningen. “We gingen op zoek naar de leukste plekken en mooiste dingen om te tekenen. Mijn vrouw maakte foto’s en ik maakte schetsen van details. Thuis ging ik dan met al die documentatie aan de slag. Dan begon ik te improviseren en te fantaseren. Het zijn zeker geen tekeningen naar de realiteit, maar wel geïnspireerd op dingen die bestaan.”

Naast het Atomium en op de Grote Markt duiken bekende Brusselse figuren als Eddy Merckx of Kuifje op. “Hergé, Magritte, Eddy Merckx... dat zijn de mensen waar ik van hou. En die wonen allemaal in Brussel. Dat is ook een van de redenen waarom ik naar Brussel ben gekomen.” Eind jaren ‘60 kwam Ever Meulen naar de hoofdstad om te studeren aan kunstschool Sint-Lukas. Vandaag woont hij nog altijd in de stad.

In Brussel zijn er zeer gevarieerde en verrassende combinaties van stijlen en niveaus. Dat geeft perspectief en mogelijkheden om iets te tekenen wat jezelf ook nog verrast.

In het Travel Book Brussels beweegt Ever Meulen van de rand naar het centrum. “Het boek moest over mijn Brussel gaan, en ik ben zelf meer geïnteresseerd in de rand dan in het centrum. Het centrum is natuurlijk bekend, maar het is ook moeilijk om te tekenen. Het is een hele klus om het stadshuis van Brussel te tekenen. Dat is gotiek, al die details krijg ik niet gemakkelijk op papier. Maar in de rand van de stad heb je een modernere architectuur die iets eenvoudiger is. Die modernistische stijl van de jaren ‘20 en ‘30 is mijn favoriete stijl, ik teken dat graag.”

Ever Meulen was lange tijd huistekenaar bij Humo. In zijn tekeningen doken het Atomium en Manneken Pis vaak op. Ook speelde hij een belangrijke rol in de opkomende culturele Nederlandstalige scene in Brussel in de jaren ‘70 en ‘80. Ever Meulen verwierf internationale faam door covers te tekenen voor The New Yorker, en won de Henry van de Velde Award.

Het Travel Book Brussels is te koop in de boetiek van Louis Vuitton en ligt in de boekenwinkel. De originele tekeningen uit het boek hangen nog tot 5 september op de tentoonstelling Ever Meulen Brussels in het MAD in Brussel.

Herbeluister hier het gesprek met Ever Meulen in Espresso.

Oude citroengarage, nu Kanal Centre Pompidou
Cover van Travel Book Brussels
Zonnige villa
Bozar
Ever Meulen aan zijn tekentafel

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet