Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Spelen voor het grote publiek tijdens Toneelscholenfestival

kunst & cultuur

ma 16 aug. - 6:49

Vanavond start in Antwerpen het Toneelscholenfestival. Nog tot 28 augustus laten afstuderende theatermakers er hun masterproef zien. Het theaterstuk waar ze vier jaar lang naartoe gewerkt hebben, hun visitekaartje voor de buitenwereld. Want zo schrijven ze in hun open brief: "Er is genoeg tijd geweest om alleen te zijn dit jaar. Het moment is gekomen om naast elkaar te staan. Om opnieuw samen te spelen. Om het afstuderend jong werk de plek te geven die het verdient."
Ook Ferre Vuye en Stan Martens tonen hun masterproef 'Prelude in de sneeuw' op het Toneelscholenfestival.

Heel hun opleiding werkten de theaterstudenten toe naar hun masterproef. Sowieso spannend, maar voor deze lichting 2021 strooide corona roet in het eten. "Onze voorstellingen dreigen te veranderen in ghost performances. Ze zijn gedoemd tot interne toonmomenten voor beperkt publiek. Ook wij horen: “Er is nog zoveel ongetoond werk, komend seizoen wordt krap!” Ook wij zien de groeiende berg aan ongespeelde stukken waartegen onze masterproeven klein afsteken."

Net daarom besloten de studenten om het Toneelscholenfestival te organiseren, zodat ze eindelijk hun afstudeervoorstelling kunnen laten zien aan het grote publiek. "Een ontmoetingsfeest tussen makers, spelers, producenten, techniekers, instituten, toeschouwers..."

Twee van hen zijn Ferre Vuye en Stan Martens, allebei net afgestudeerd aan KASK Gent. Hun voorstelling heet 'Prelude in de sneeuw'. Onze reporter Katoo De Langhe ging langs tijdens één van hun laatste repetities en sprak met hen over de schrik en vreugde van het afstuderen. Vol vooruit en af en toe een vleugje Nelly Furtado!

Alle info over Toneelscholenfestival vind je op www.toneelscholenfestival.be

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet