Stephen Kim speelt verplichte werk uit hoofd
klassieke muziek
wo 22 mei - 11:52

Stephen Kim - °12/10/1995 Seoul - Verenigde Staten van Amerika
Stephen Kim is gevormd aan het Curtis Institute of Music en de Juilliard School, twee van de meest vooraanstaande conservatoria ter wereld. En hij studeerde o.a. bij Aaron Rosand en Joseph Silverstein, twee pedagogen met wereldfaam. Vorig jaar nog won hij de derde prijs op het Paganiniconcours in Genua. In de halve finale kon hij me al bekoren in zijn uitvoering van de 3e vioolsonate van Brahms.
Ook hij begint zijn concert met het verplicht werk, Fidl van Kimmo Hakola, en al dadelijk valt op dat hij geen partituur meeneemt op het podium, hij speelt het uit het hoofd. Dat voor een werk dat je maar net één week geleden gekregen hebt om in te studeren - echt wel indrukwekkend. Bij zijn uitvoering merk je opnieuw over wat een fantastische techniek hij beschikt... en over een prachtige Giuseppe Guarneri ‘Del Gesù’ viool uit 1725 met een zeer grote toon.

Als keuzeconcerto gaat Stephen Kim voor het vioolconcerto in D, op. 77 van Johannes Brahms. In de geschiedenis van deze wedstrijd is dit het meest gespeelde concerto, 45 maal vóór deze editie, en deze week kunnen we het driemaal beluisteren. Misschien herinnert u zich nog de uitvoering door Ji Young Lim die in 2015 de vorige editie van de vioolwedstrijd won met dit concerto.
Voor een eerdere winnaar met dit concerto moeten we wel al een hele tijd terug in de geschiedenis, namelijk naar 1955 toen de Amerikaan Berl Senofsky de eerste prijs wegkaapte. Graag wil ik bij deze even meegeven dat u op de site van de Koningin Elisabeth Wedstrijd zijn uitvoering, alsook zo goed als alle uitvoeringen van de laureaten sinds de eerste editie van de wedstrijd, in 1951, kan beluisteren. Een echte muzikale schat voor alle muziekliefhebbers!

Ji Won Song - °25/12/1992 - Korea
De Koreaanse Ji Won Song, halve finaliste tijdens de Koningin Elisabeth wedstrijd 2015, wist zich dit jaar wel voor de finale te plaatsen, vooral door haar schitterend recital tijdens de halve finales. Zij bespeelt een prachtige viool van Giovanni Batista Guadagnini, een Italiaanse vioolbouwer uit de 18e eeuw, die ze in bruikleen heeft van de Juilliard School in New York en die ze na de wedstrijd zal moeten teruggeven. Ik kreeg vanmiddag in de wandelgangen de vraag wat zulk een viool tegenwoordig kost. Net vorige week is er in Milaan op een veiling nog een viool van deze bouwer verkocht voor het bedrag van € 1.038.106 om precies te zijn…

Ji Won Song brengt een mooie zangerige vertolking van het verplichte werk. Zo is er een passage met fluitnoten die ze echt zeer mooi uitzong op haar viool. Ook bij deze kandidate merk je dat ze over een fantastische techniek beschikt, maar zich niet hiertoe beperkt.
Als keuzeconcerto heeft ze Sibelius op haar programma gezet. In de geschiedenis van de wedstrijd werd met een uitvoering van dit concerto niet minder dan vijf keer de 1e prijs behaald, de 1e keer 60 jaar geleden door jurylid Jaime Laredo, de laatste keer 22 jaar geleden met Nikolaj Znaider. Dit is dan ook het meest succesvolle concerto op de wedstrijd, vóór het concerto van Tchaikovsky.

En Ji Won Song brengt het echt prachtig, je vergeet opnieuw, net als gisteren bij Sylvia Huang, dat je naar een wedstrijd zit te luisteren. Van bij de eerste noten neemt ze je mee in haar vertolking. Ze vertelt een verhaal en haalt alle mooie klankkleuren uit de viool naar boven. Het tweede deel brengt ze echt zeer poëtisch en je voelt het publiek bijna zijn adem inhouden.
Na de laatste noot kregen we een collectieve hoestbui van het publiek te horen, net iets minder harmonisch dan de uitvoering van de soliste en het orkest. Misschien moet men toch eens een sponsor aanspreken die gedurende een week hoestbonbons komt uitdelen, zulke hoestbui haalt je echt wel snel uit de magie van de vertolking…
Auteur: Wolfgang Heiremans