Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Sylvia Huang gaat door naar de finale

klassieke muziek

zo 12 mei - 5:05

De enige Belgische kandidate Sylvia Huang gaat door naar de finale. Zij is een van de 12 gelukkigen. Dit werd op zaterdagavond 11 mei in Flagey bekendgemaakt door juryvoorzitter Gilles Ledure.
Voor het eerst in tien jaar Belgische kandidaat in finale

Even over middernacht kregen we de bekendmaking van de 12 namen van de violisten die zich konden plaatsen voor de finaleronde van de wedstrijd die zal plaatsvinden in Bozar vanaf 20 tot 26 mei aanstaande.

De andere finalisten zijn Stella Chen (VS), Timothy Chooi (Canada), Ioana Cristina Goicea (Roemenië), Luke Hsu (VS), Stephen Kim (VS), Shannon Lee (Canada), Seiji Okamoto (Japan), Júlia Pusker (Hongarije), Eva Rabchevska (Oekraïne), Ji Won Song (Korea) en Yukiko Uno (Japan).

Verrassingen

Zoals steeds zijn er toch wel enkele verrassingen bij de uitslag. Woensdagavond gaf ik al een tussentijdse prognose op basis van een eerste passage van alle kandidaten, en van de 9 namen die ik naar voor schoof zijn er uiteindelijk acht weerhouden voor de finale.

De enige naam van mijn lijstje die jammer genoeg ontbreekt is Daniel Kogan, zijn prestaties waren echt omstreden. Zelf hield ik van zijn persoonlijke interpretaties, maar meerdere mensen, waaronder dezes spraken me erover aan en zij vonden dat hij zichzelf teveel op de voorgrond wilde plaatsen in plaats van de muziek. Ik ken natuurlijk niet de argumentatie van de juryleden, maar ik kan me inbeelden dat zij ook die mening toegedaan waren.

Tijdens de finaleproef brengt elke kandidaat het verplichte werk alsook een concerto naar keuze.

Voor de uitvoeringen zullen ze begeleid worden door het Belgian National Orchestra onder de leiding van hun chef-dirigent Hugh Wolff.

Een week in afzondering

Voor publiek en jury is er nu een weekje rust, voor de finalisten wordt het een ontzettend intense periode. Ze hebben nauwelijks een week de tijd om een nieuw werk, speciaal voor de wedstrijd gecomponeerd, in te studeren.

Daarvoor gaan ze een week in complete afzondering in de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Het verplichte werk is dit jaar van de hand van Finse componist Kimmo Hakola. Benieuwd wat het gaat worden.

Maandag 20 mei

Wij nemen in ieder geval afspraak op maandag 20 mei, de eerste finaledag. Die dag krijgen we onze landgenote Sylvia Huang, eerste Belgische finaliste sinds Lorenzo Gatto in 2009, te horen. Iets om naar uit te kijken!

auteur: Wolfgang Heiremans
Wolfgang Heiremans werkt sinds enkele jaren voor de audiotheek van de VRT en als opnameleider voor Klara. Voordien was hij 20 jaar actief als violist. Hij was 1e violist bij het Antwerp Symphony Orchestra en concertmeester bij Il Novecento. Hij volgt de Koningin Elisabethwedstrijd al sinds 1980.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet