Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Sylvia Huang verdient een finaleplaats

klassieke muziek

vr 10 mei - 9:55

Wolfgang Heiremans keek en luisterde naar de vierde dag van de halve finale. Dit zijn zijn impressies.
Ze heeft een prachtige toon, grijpt je van bij de eerste noten vast en speelt een verbluffende Ysaÿe, je vergeet dat het moeilijk is.

Vandaag ga ik de kandidaten niet beluisteren in studio 4, maar vanuit de regiewagen van de VRT. Dit geeft natuurlijk een heel andere beleving en beluistering dan in de concertzaal, maar het is wel bijzonder boeiend.

Yoo Jin Lee - Mozartconcerto nr. 4

De Koreaanse deelneemster Yoo Jin Lee, één van de vijf Zuid-Koreaanse halve finalisten, is de eerste deelneemster die we deze week voor de tweede maal kunnen beluisteren, vanmiddag in het 4e vioolconcerto van Mozart. Tijdens haar recital speelde ze een uitstekende sonate van Schumann. Haar Mozartuitvoering is mooi verzorgd, perfect uitgevoerd, net zoals bij de meeste kandidaten. Je weet bij haar exact waar je je kan aan verwachten. Een mooi afgewerkte Mozart, zonder meer.

Ioana Cristina Goicea - Mozartconcerto nr. 5

De zeer expressieve Ioana Cristina Goicea speelt Mozarts vijfde concerto. Haar recital was indrukwekkend door haar vertolking van de 3e sonate van Enescu. Ze tracht een lichte, speelse Mozart naar voor te brengen en neemt duidelijk wat risico’s, met enkele kleinere decalages met het orkest tot gevolg, maar ze heeft tenminste een visie op het werk. Ik zou haar graag in de finaleweek terug horen in het vioolconcerto van Shostakovich.

Anna Göckel - recital

Anna Göckel begint haar recital met de sonate in G, KV 301 van Mozart. Wat hier direct in het oor springt is de nasale toon. Blijkbaar beschikt ze niet over de allerbeste viool. In Ysaÿe laat ze heel wat steekjes vallen. Ze tracht er echt wel muziek van te maken, maar Ysaÿe is moeilijk en zo klinkt het ook… Het doet soms pijn aan de oren. Ik heb sterk de indruk dat ze veel stress heeft.

Na het plichtwerk van Bram van Camp eindigt ze met de Fantaisie brillante sur des thèmes de Faust, op. 20 van Wieniawski. Eerlijk gezegd kan ze mij echt niet bekoren met haar benepen toon, ze forceert zo vaak. Echt niet aangenaam om naar te luisteren.

Sylvia Huang - recital

Ze begint haar recital met de solosonate van Ysaÿe en hoe… Ze heeft een prachtige toon, grijpt je van bij de eerste noten vast en speelt een verbluffende Ysaÿe, je vergeet dat het moeilijk is. Ik volg haar Scherzo – Bagatelle van Bram Van Camp op de partituur, en ook hier krijgen we een perfecte uitvoering.

Ze vervolgt haar recital met de vioolsonate van Janácek. Die schreef zelf: “In de sonate voor viool en piano van 1914 kon ik bijna alleen het geluid van dreunend staal horen in mijn bezorgde hoofd”. Muzikaal komt dit tot uiting in abrupte en verwarrende ritmes, snelle tempowisselingen, korte motieven en intense expressie, zo typisch voor Janáceks stijl in zijn late periode. Huang brengt een prachtige doorleefde vertolking van deze toch wel aangrijpende sonate. Een kleine bedenking: ik heb soms de indruk in de luide passages dat de pianist te luid speelt…

Ze sluit af met het virtuoze salonstukje Calabrese, een van de zes deeltjes uit de 6 morceaux caractéristiques op. 34 van Bazzini. Een mooie toegift op het einde van een prachtig recital. Binnen twee weken zien we ze zeker terug, samen met haar oud-collega’s van het Nationaal Orkest van België. Ze speelt dan het vioolconcerto van Antonin Dvorak, een bijzonder mooi concerto dat we al lang niet meer hoorden op de wedstrijd.

Ze brengt in volgorde:

Eugène Ysaÿe: Allegretto poco scherzoso | Finale con brio (Sonate in g op. 27/1)

Bram Van Camp: Scherzo - Bagatelle

Leos Janácek: Sonate voor viool en piano (Con moto, ballada, Allegretto, Finale)

Antonio Bazzini: Calabrese (6 Morceaux caractéristiques op. 34)

Júlia Pusker - Mozartconcerto nr. 1

De Hongaarse Júlia Pusker mag de avondsessie openen met het 1e vioolconcerto van Mozart, en dat doet ze prachtig. Leuk om tussen al de Mozart 5 nog eens een frisse uitvoering te krijgen van het eerste concerto. Pusker is zeer overtuigend en muzikaal in de beide hoekdelen, en puur en breekbaar in het langzame middendeel: het valt me opnieuw op hoe muzikaal deze violiste is. Vorige keer schreef ik dat ik een ticket bestelde voor haar volgende uitvoering, ik zal nu alvast een ticket voor haar finale bestellen. Zij zal daar het vioolconcerto van Beethoven vertolken, met haar muzikaliteit een fantastische keuze.

Max Tan - Mozartconcerto nr. 5

De Amerikaan Max Tan viel me tegen in zijn recital. Zijn vertolking van het vierde vioolconcerto van Mozart was gelukkig wel wat beter, maar er slopen opnieuw wat intonatieproblemen in zijn uitvoering... Persoonlijk houd ik echt niet van zijn toonvorming, schraal en alles behalve charmant. Naar mijn mening zal hij na deze ronde de wedstrijd moeten verlaten.

Luke Hsu - recital

Luke Hsu, een van de acht Amerikanen die we in de halve finale terugvinden begint zijn prestatie uitstekend met het Scherzo – Bagatelle van Bram van Camp, om te vervolgen met een goede vertolking van de sonate van Ysaÿe. Hij sluit af met de 2e sonate op. 94 bis van Prokofiev, en dat doet hij met veel overtuiging. Het is duidelijk een violist met heel veel podiumervaring die weet hoe een publiek mee te nemen in zijn verhaal. Het wordt een zeer evenwichtige prestatie, toch vooral gebaseerd op virtuositeit. Daarmee verzekert hij zich misschien wel van een plaats in de finale, maar ik ben niet echt fan.

Seina Matsuoka - recital

Seina Matsuoka begint haar recital met het verplichte werk van Bram van Camp. Ze heeft duidelijk heel wat moeilijkheden met de partituur en op een bepaald moment waren de viool en piano echt niet meer samen. In de Ysaÿe zijn er dan weer een heel aantal problemen qua intonatie en toon. Vervolgen doet ze met de sonate op. 105 van Schumann en besluiten met het charmante Caprice Viennois van Fritz Kreisler. Zij is en blijft een zeer muzikale violiste, maar mij bekoort ze minder, en te merken aan de lauwe reactie van het publiek was ik niet alleen.

auteur: Wolfgang Heiremans
Wolfgang Heiremans werkt sinds enkele jaren voor de audiotheek van de VRT en als opnameleider voor Klara. Voordien was hij 20 jaar actief als violist. Hij was 1e violist bij het Antwerp Symphony Orchestra en concertmeester bij Il Novecento. Hij volgt de Koningin Elisabethwedstrijd al sinds 1980.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet