Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

The Plot Against America

kunst & cultuur

wo 18 mrt. - 11:32

Amerika is volop in verkiezingsmodus. In aanloop naar de presidentsverkiezingen laten David Simon en Ed Burns hun HBO-miniserie ‘The Plot Against America’ op ons los. Een politiek verhaal over antisemitisme met een krachtige boodschap. De serie is gebaseerd is op de gelijknamige roman van Philip Roth. Greet belde vanochtend met Lieven Trio.
The Plot Against America kan u bekijken op Telenet Play en Play More

Philip Roth schreef na de aanslagen van 9/11 de roman ‘The Plot Against America’. Hij was bang dat Amerika onder president George W. Bush een totalitair en xenofoob regime zou worden. Dat politieke klimaat was de aanleiding voor Roths boek. Hij stelt daarin een alternatieve geschiedenis van de VS tijdens de Tweede Wereldoorlog voor. Een fictief verhaal dus.

Iedereen in de familie Levin heeft een andere houding ten opzichte van het fascistisch regime. Daardoor valt ze uit elkaar.

— Lieven Trio

Het verhaal gaat over de Joodse familie Levin uit een Joodse wijk in Newark, New Jersey. De vader Herman Levin is een hardwerkende verzekeringsmakelaar die het liefst een gewone Amerikaanse modelburger zou willen zijn. Maar dat gaat niet omwille van het fascistisch bewind van president Charles Lindbergh. Hij is niet alleen de Amerikaanse held die in 1927 de eerste trans-Atlantische solovlucht tot een goed einde heeft gebracht. Hij is ook bevriend met de nazi’s en verslaat de zittende president Franklin D. Roosevelt in 1940. Het leven van de familie Levin verandert drastisch.

Personages met een eigen karakter

“Simon en Burns kozen grotendeels voor hetzelfde verhaal als het boek”, zegt Trio. “Maar de vertelstandpunten veranderen toch wel een beetje. In het boek ligt de focus op de jongste zoon van gezin, Philip. Het alterego van Roth. Hij was ook echt 7 jaar in 1940 en groeide op in dezelfde Joodse wijk. In de serie komt de rest van de familie veel meer aan bod. Ieder personage gaat op z’n eigen manier om met het nieuwe regime. Daardoor groeit de familie steeds verder uit elkaar.”

De zesdelige miniserie kan u bekijken op Telenet Play of Play More.

U kan ook heel recente films tegen betaling streamen, zelfs arthouse movies. Kijk eens op de website van Lumière of dalton.be, twee Belgische distributeurs. En op het Nederlandse Cinemember.nl kan je nu zelfs al Parasite downloaden, de Zuid-Koreaanse Oscarwinnaar.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet