Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Trojka! - Aflevering 2

blijf verwonderd!

do 9 feb. - 5:34

De tweede aflevering van een 5-delige reeks waarin auteur en Rusland kenner Johan de Boose de Russische geschiedenis induikt. Het verhaal van Rusland en zijn vele revoluties. Van Ivan De Verschrikkelijke tot Lenin.

Johan vertelt o.a. het verhaal van de Decembristenopstand van 1825. Het was een eerste ernstige poging om de tsaristische autocratie ten val te brengen. De belangrijkste initiatiefnemers van deze revolte waren officieren van het keizerlijk leger waaronder sommigen tot de hoogste adellijke families behoorden. Ze hadden de tsaar vergezeld tijdens zijn campagnes tegen Napoleon I en raakten onder de indruk van het moderne Westen. De opstand mislukte maar de kanonschoten bleven wel nagalmen gedurende de hele 19de eeuw. De leiders van de opstand werden verbannen naar Siberië. Onder hen was Sergej Volkonski, de eerste man die uit protest een baard liet staan, en zijn prachtige vrouw Maria Volkonskaja, een heldin die zowel door Poesjkin als door Tolstoj bezongen werd.

Reacties zijn welkom via trojka@klara.be

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet