Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Unieke privécollectie in het Letterenhuis

kunst & cultuur

vr 14 feb. - 9:56

Het Letterenhuis in Antwerpen heeft een unieke privécollectie aangekocht. De collectie Baestaens bestaat uit manuscripten en briefwisselingen van grote namen in de literatuurwereld zoals Paul van Ostaijen en Willem Elsschot. Greet Samyn sprak met Nele Hendrickx, directrice van het Letterenhuis.
Unieke briefwisselingen en manuscripten

De collectie Baestaens is de grootste verzameling in privébezit in Vlaanderen. Vijftig brieven van Maurice Gilliams, achttien gedichten van Guido Gezelle, twee vertaalde toneelstukken en een televisiescenario van Hugo Claus en ga zo maar door. “Niet alleen het volume is belangrijk”, zegt Hendrickx. “De familie Baestaens verzamelde de meest representatieve stukken van de periode 1830-1970. De volledigheid en de onderlinge samenhang van alle werken zijn ongezien. Onderzoekers wisten wel dat die collectie bestond. Maar er zijn veel werken die het grote publiek nog nooit heeft gezien.”

We twijfelden geen seconde over het aanbod, een unicum.

— Nele Hendrickx

Digitalisering van de collectie

De aanwinsten zullen eerst gedigitaliseerd worden. Op termijn zal het Letterenhuis de collectie tentoonstellen in combinatie met rondleidingen en workshops. “We hebben al een aantal werken opgesteld in onze hal. De nieuwsgierigen kunnen dus zeker al een kijkje komen nemen”, aldus Hendrickx.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet