Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Vanaf 1 juli weer naar theater, concerten en bioscoop!

kunst & cultuur

wo 3 jun. - 9:27

De cultuursector mag heropstarten, dat besliste de Nationale Veiligheidsraad woensdag. Er gelden wel nog altijd strikte voorwaarden. Zo mogen maar maximaal 200 mensen in het publiek zitten op veilige afstand van elkaar. Hoe reageert de cultuursector zelf op dit nieuws? Van 'opgelucht' tot 'niet rendabel'.
Ook KVS heeft een plan klaar voor de heropening van het huis.

‘De experten en de politiek zijn de cultuursector niet vergeten’, vertelde premier Sophie Wilmès woensdag op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad.

De cultuursector kan dus opgelucht adem halen. Vanaf 8 juni mogen repetities opnieuw opstarten. Vanaf 1 juli kan het publiek dan opnieuw voorstellingen bijwonen, zittend en op veilige afstand van elkaar. Er geldt ook een maximum van 200 toeschouwers per voorstelling.

De reacties in de cultuursector zijn gemengd. De culturele organisaties zijn vooral opgelucht dat er nu eindelijk duidelijkheid is. Al leeft de angst dat ze niet rendabel zullen kunnen werken met alle veiligheidsmaatregelen. Eerder liet de sector al weten dat een voorstelling, conform de corona-maatregelen, ongeveer vier keer meer kost en vier keer minder zal opbrengen.

Buitenpodium

Michael De Cock, artistiek leider van KVS Brussel reageert voorzichtig: ‘We moeten nu eerst uitkijken naar de regels die we zullen moeten invullen.’ De Cock riep de cultuursector eerder al op om zelf met alternatieven te komen. En het alternatieve seizoen van KVS kreeg intussen ook meer en meer vorm. Zij gaan volop voor buitenvoorstellingen, die ze op de Arduinkaai achter de KVS kunnen spelen. Ook programmeren ze vanaf september vooral solo- en duovoorstellingen die twee keer per dag gespeeld kunnen worden. Ook deSingel in Antwerpen bouwt een buitenpodium in hun binnentuin waar ze vanaf september voorstellingen en concerten willen laten doorgaan.

Maar dat er binnenkort opnieuw voor 200 toeschouwers zal gespeeld mogen worden, is ook een opluchting voor veel mensen in de culturele sector. Michaël Pas, acteur en woordvoerder van de Acteursgilde is emotioneel: ‘Ik voelde heel veel emotie toen ik het getal 200 hoorde. Dit is een heel bijzondere dag voor onze sector.’

Groen licht voor kleine zomerfestivals

Naast meer duidelijkheid voor de culturele huizen, zet de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad ook voor enkele zomerfestivals het licht op groen. Patrick De Groote van de Zomer van Antwerpen is positief. Het festival kan nu met zekerheid doorgaan. ‘We beseften al even dat grote circusvoorstellingen met 900 mensen in een tent zijn niet mogelijk zouden zijn, maar we kunnen nu heel snel per project schakelen naar oplossingen die conform zijn aan de maatregelen’, zegt De Groote.

Ook het zomerfestival Klassiek leeft in Knokke-Heist is alvast op zoek naar oplossingen om de geplande concerten te laten doorgaan. ‘We denken dat het zal lukken’, zegt artistiek leider Liebrecht Vanbeckevoort. ‘We onderzoeken nog wel wat de voorwaarden precies zijn, zeker omdat we voor ons openingsconcert met een koor werken en voor het slotconcert met een orkest van telkens ongeveer 40 mensen groot.’

Puzzelen

Ook de concertzalen zelf mogen weer opengaan. Nu er een rood kruis over de grote concerten met een internationaal orkest getrokken is, leggen zij de puzzel om tegen september een gevarieerd programma met kleinere concerten te kunnen voorstellen.

De bioscopen hadden eerder al gepleit voor een heropening. Zij zijn dan ook heel tevreden dat ze vanaf 1 juli opnieuw de deuren kunnen openen. 'De mogelijkheid om 200 mensen per zaal toe te laten is een begin', laat Thierry Laermans weten, 'honderd procent rendabel zal het natuurlijk niet zijn. Maar het betekent gelukkig wel dat we van start kunnen gaan. Of het rendabel genoeg is, zal elke uitbater voor zich moeten uitmaken.'

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet