Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Veelgestelde vragen over podcasts

blijf verwonderd!

do 5 apr. - 11:50

Podcasting is een digitale manier om u te abonneren op een radioprogramma of andere audiocontent. U kunt dit aanbod via podcasting beluisteren wanneer en waar u het wil. Eens een aflevering gedownload, kan u deze ook offline beluisteren. U kunt podcasts beluisteren op allerlei toestellen zoals een vaste computer, een laptop, een tablet, een smartphone of een mp3-speler. En we beantwoorden hier graag wat veelgestelde vragen...
Veel gestelde vragen Klara-podcasts

Onze Radio 1-collega Ward Bogaert ging langs bij voormalig BRT-coryfee Lutgart Simoens en legde haar uit hoe een podcast beluisterd kan worden. Die video kan u onderaan bekijken.

HOE ABONNEERT U ZICH OP EEN PODCAST?

Voor podcasting moet u speciale software installeren op uw computer, tablet of smartphone. De software - die meestal gratis verkrijgbaar is - downloadt automatisch nieuwe uitzendingen en zet ze als u dat wil op uw verschillende toestellen.

Op een IOS-telefoon

Ga naar de 'Podcasts'-app. Die staat standaard op elke iPhone met een recent besturingssysteem. Er zijn ook andere apps beschikbaar, die vindt u terug in de App Store.
Ga naar de zoekfunctie (rechtsonderaan het scherm).
Typ de naam van het programma in.
Om u te abonneren klikt u bij 'Podcasts' op het programma dat u wil beluisteren.
Klik bovenaan op 'abonneer'. De podcast staat nu onderaan in het menuutje 'Mijn podcasts'. Uw iPhone downloadt ook automatisch de meest recente aflevering. Die komt dan terecht bij 'Niet afgespeeld', linksonderaan het scherm.
Om oudere afleveringen te downloaden gaat u naar de pagina van de podcast (onder 'Mijn podcasts').
Daarna drukt u op 'Kanaal'. Als u dan op de drie bolletjes rechts op het scherm klikt, kunt u de aflevering downloaden en beluisteren.

Op een Android-telefoon

Op een Android-telefoon staat standaard geen podcast-app, daarom moet u er eerst één downloaden.
Ga naar de Play Store en download een podcast-app.
Open de 'Podcast App'.
Druk op het +-teken rechtsbovenaan en zoek één van de podcasts.
Druk op 'Subscribe' om u te abonneren. Als u geabonneerd bent zal uw smartphone de niet-beluisterde afleveringen automatisch downloaden.
Als u op de programmapagina staat kunt u op 'Episodes' drukken om de afleveringen te bekijken. Druk op het download-teken rechts om de aflevering te downloaden en te beluisteren.

Op een computer

U zult speciale software moeten installeren (die meestal gratis verkrijgbaar is). Die zal er voor zorgen dat de podcasts automatisch zullen downloaden zodat ze desgewenst op andere toestellen kunnen worden overgezet. Hieronder enkele voorbeelden:

gPodder
Juice
Overcast
Miro
VLC

Hebt u voor podcasting een MP3-speler nodig?

Neen, u hebt geen MP3-speler nodig. Podcasting werkt op elke vaste computer, laptop, tablet, smartphone of op elke mp3-speler die u kunt aansluiten op uw computer.

Wat mag u doen met de VRT-programma's die u gedownload hebt?

U mag de programma's die u downloadt alleen zelf beluisteren. U mag ze niet kopiëren en verder verspreiden of met anderen delen via het internet.

Moet u betalen om zich te abonneren op een podcast of om een programma van de VRT te downloaden?

Neen, u kunt deze programma's gratis downloaden. Hou er wel rekening mee dat de downloads bij podcasting ook meetellen bij uw maandelijkse volume aan dataverkeer. Vooral wanneer u een internetabonnement met beperkt dataverkeer hebt, kan dat belangrijk zijn.

U hebt een radioprogramma gedownload maar u hoort niets. Wat moet u doen?

Controleer of er een mediaspeler op uw computer staat (bijvoorbeeld Windows Media Player, iTunes, VLC of RealPlayer) en of uw computer (of ander toestel) mp3-bestanden opent met een mediaspeler.

Kijk ook na of de luidsprekers van uw computer goed aangesloten zijn en of het volume open staat.

U klikt op het download-icoon of op de download-link en de uitzending begint te spelen in plaats van te downloaden. Hoe komt dat?

De meeste internetbrowsers spelen mp3-geluidsfragmenten meteen af in de browser. Daarom kunt u om te downloaden het best de rechterknop van je muis gebruiken. Klik op het download-icoontje en kies ‘Doel opslaan als’ (‘Save target as’ als u een Engelstalige internetbrowser gebruikt).

Wat te doen als iTunes niet de meest recente uitzending van een programma ophaalt?

In iTunes (vanaf versie 6) kan u instellen hoe vaak iTunes op nieuwe afleveringen van podcasts moet controleren. Dat doet u als volgt: kies 'Bewerken' > 'Voorkeuren' en klik op 'Podcasts'. Kies vervolgens een optie uit het venstermenu 'Zoeken naar nieuwe afleveringen'.

Hoe zet u podcasts op uw mp3-speler?

STAP 1: Sluit uw speler aan op een USB-poort van uw pc. Uw speler wordt direct herkend als een "Verwisselbare schijf". Er opent automatisch een venster van Windows Verkenner dat er ongeveer als onderstaand uitziet.

Podcast op mp3 zetten

STAP 2: Ga via Deze computer onder Andere Locaties naar de map waar uw podcasts staan.

STAP 3: Selecteer de podcast(s) die u op uw speler wilt zetten.

Podcast op mp3

STAP 4: Klik op "De geselecteerde items kopiëren".

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet