Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Verdi's Rigoletto in een nieuw jasje

klassieke muziek

do 29 jul. - 9:04

Na drie Mozartopera’s neemt regisseur Tom Goossens nu Verdi’s opera Rigoletto onder handen. Zijn hedendaagse herwerking gaat volgende week in première op Theater Aan Zee. “Rigoletto is eigenlijk een tragedie over een komedie, of omgekeerd”, vertelt Goossens.
Rigoletto gaat over een hofnar die geacht wordt grappig te zijn, maar zijn tragiek is dat alles wat hem overkomt als grap wordt gezien.

Al van bij de start gooit de nieuwe Rigoletto het over een onverwachtse boeg. De voorstelling opent met het einde, het vijfde bedrijf van Le roi s’amuse van Victor Hugo. Dat is het stuk waarop Verdi’s Rigoletto gebaseerd is. “Dat vijfde bedrijf is een monoloog van Rigoletto waarin zijn dochter, die gespeeld wordt door een sopraan, bijna dood wordt aangetroffen. Zij komt het bedrijf binnen met de zang van Verdi,” licht Tom Goossens toe.

Het idee om alles om te draaien zat eigenlijk al vervat in de operamuziek. “In de prelude aan het begin van Rigoletto zet Verdi meteen voluit in op het vloekmotief, de vloek die op Rigoletto rust en waar het stuk mee eindigt.”

Het is niet de eerste keer dat Tom Goossens een beroemde opera omvormt tot een moderne theatervoorstelling. Met zijn succesvolle Da Ponte-trilogie bewerkte hij al drie iconische opera’s van Mozart: Don Juan, Così en La Nozze.

“Na de komische Da Ponte-trilogie hadden Wouter Deltour van DESCHONECOMPAGNIE en ikzelf de nood om meer ontroering op te zoeken in onze bewerking. Rigoletto is in feite een tragedie die ook gaat over komedie. Het gaat over een hofnar die geacht wordt grappig te zijn, maar zijn tragiek is dat alles wat hem overkomt als grap wordt gezien.” Die tragische hofnar wordt vertolkt door Stefaan Degand.

Rigoletto draait mee in een decadente hofhouding waar hij zelf tegen is, maar hij heeft niet de moed om zich tegen dat systeem te verzetten

Op scène staan twee zangers, twee acteurs en een pianist. Tom Goossens staat ook mee op het podium. Regisseren en acteren tegelijk is niet evident, maar Goossens steekt er veel van op. “Zeker voor mijn komende projecten is het zeer interessant om zelf te spelen op die muziek van Verdi. Door dat actief te doen, ontdek je weer nieuwe manieren om toneel te spelen dat gebaseerd is op opera.” Rigoletto wordt dus zeker niet het laatste operaproject van Tom Goossens...

Rigoletto is een samenwerking tussen Comp. Marius en DESCHONECOMPAGNIE. De voorstelling gaat op maandag 2 augustus in première op Theater aan Zee, en speelt er nog tot 7 augustus. Daarna verhuist Rigoletto naar Tongeren, Neder-Over-Heembeek en Rotterdam. In maart 2022 komen er opnieuw voorstellingen. Info en tickets vind je hier.

Herbeluister hier het gesprek met Tom Goossens in Espresso.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet