Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Vienna Stories van Anneleen Lenaerts: Weense verhalen met glitters

klassieke muziek

do 9 dec. - 7:13

Anneleen Lenaerts schittert ook op de december-editie van het magazine Luister

Wie?

Over enkele weken kijkt de wereld weer massaal naar het traditionele Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker. Voor de editie van 2022 is dat met gastdirigent Daniel Barenboim én ook onder andere met ‘onze’ harpist Anneleen Lenaerts (°1987). Ondertussen is het tien jaar geleden dat ze na een blinde auditieproef die felbegeerde positie kreeg. Haar nieuwe cd Vienna Stories is een terugblik op dat voorbije decennium.

 

 

Wat?

Op Vienna Stories staan transcripties en fantasieën voor harp van symfonisch werk en verschillende bekende opera’s. Het is een gevarieerde reis langs de herinneringen van Anneleen Lenaerts aan concerten en producties met maestro’s als Riccardo Muti (Les Préludes van Franz Liszt), Daniel Barenboim (Má Vlast van Smetana), Andris Nelsons (Eugene Onegin van Tchaikovsky), Franz Welzer-Möst (Der Rosenkavalier van Richard Strauss) en last but not least wijlen Mariss Jansons.

Waarom moet je dit horen?

Anneleen Lenaerts mag zich zonder twijfel een van dé gezichten van de harp noemen. Virtuoos als ze is in bijvoorbeeld die geweldige Fantasie op een thema uit Faust van Charles Gounod - van de Berlijnse harpist Albert Zabel (1834-1910). Of in Moldau van Smetana in een transcriptie van Hans Trneček (1858-1914) vloeit het water rustig en toch gedreven door haar vingers.

De cd bevestigt nog maar eens dat transcripties een vak apart is! Anneleen Lenaerts doet het zelf nog voorzichtig in Les Préludes van Franz Liszt en Het Lied aan de Maan uit Rusalka van Antonín Dvořák, met die iconische harpintro als voorzet. Waarom ze die aria zo koestert, lezen we jammer genoeg niet in het cd-boekje. Broer Wouter Lenaerts gaf haar naar verluidt ook wat tips en hij schreef zelf ook enkele nieuwe transcripties, waaronder een smaakvolle versie van Walzer uit Die Rosenkavalier van Richard Strauss voor harp en strijkers.

Anneleen Lenaerts treedt met deze plaat ook uit haar comfortzone als componist. Haar Fantasie op La Bohème van Giacomo Puccini is rechttoe-rechtaan, gevoelig gespeeld ook, maar (nog) niet zo genereus geschreven als bij Albert Zabel en Ekaterina Walter-Kühne (1870-1930) die op haar beurt een Fantasie op een thema uit Eugene Onegin componeerde. Dit alles staat los van de geweldige persoonlijkheid waarmee Lenaerts de harp laat horen.

En hoe kan een Weens verhaal beter eindigen dan met An der schönen blauen Donau van Johann Strauss II? Hier ook in een knappe bewerking voor harp en strijkers van Wouter Lenaerts.

Carlo Siau

Praktisch

Titel: Vienna Stories
Uitvoerder: Anneleen Lenaerts (harp) met enkele leden van de Wiener Philharmoniker: Benjamin Morrison (viool), Gerhard Marschner (altviool), Michael Bladerer (contrabas), Rainer Honeck (viool) en Raphael Flieder (cello)
Label: Warner Classics
Catalogusnummer: 9029660797

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet