Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Vivaldi - Cellosonates - Jean-Guihen Queyras

klassieke muziek

wo 14 nov. - 14:20

Uitvoerders: Jean-Guihen Queyras (cello) Michael Behringer (klavecimbel/orgel) Lee Santana (theorbe) Christoph Dangel (cello). Label: harmonia mundi HMM 902278.

Programma: zes sonates voor cello en b.c. van Antonio Vivaldi.

Jean-Guihen Queyras nam eerder al celloconcerti van Vivaldi op. Nu is er een nieuwe cd met opnieuw Vivaldi - cellosonates deze keer. Zes sonates, met telkens vier delen in een afwisseling van langzame (largo) en snelle (allegro) delen. En toch telkens anders, gevarieerd in ritme en melodische vinding, in sfeer. Virtuoos ook. Vivaldi kende als geen ander de mogelijkheden van het instrument waarvoor hij componeerde en durfde de solist op de proef te stellen.

En Queyras doet dat geweldig! Dit is een prachtige opname: gedragen, poëtisch en melodieus in de langzame delen, vinnig, spits en wendbaar in de snelle delen. Geen breedsprakerigheid, geen gevecht met de partituur, maar een uitvoering met een groot naturel. Een ervaren musicus die de muziek kent en begrijpt, en zijn instrument tot in de puntjes beheerst. En – niet onbelangrijk – geruggesteund door een heerlijk lichte basso continuo-groep met klavecinist/organist Michael Behringer, theorbespeler Lee Santana en cellist Christoph Dangel.

In het begeleidend cd-boekje verwijst Queyras naar de Vivaldi-sonates als een proustiaanse herinnering. Zijn vroegste muzikale herinneringen zijn onlosmakelijk verbonden met zijn moeder die kamermuziek speelde en haar voorliefde voor de Italiaanse sonate. Queyras kende deze muziek nog voor hij kon praten. Zijn moeder is intussen tien jaar overleden. Sta me toe in deze opname een biezonder mooi eerbetoon te zien.

- Els Van Hoof

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet