Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Vrijdag

📲 'Vrijdag' 6 december 2019 met Sylvia Wenmackers

blijf verwonderd!

do 5 dec. - 10:39

Wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers begon fysica te studeren omdat ze sciencefiction wilde schrijven. Maar ze doctoreerde in de wetenschapsfilosofie, en onderzoekt o.m. de rol van oneindigheid in de fysica. Ze heeft oog voor de verborgen wetenschap achter het dagelijks leven; en pleit voor meer meisjes in de wetenschap. Wat viel haar op in de berichtgeving van de laatste tijd? U kan de integrale uitzending ondertussen als podcast downloaden.
Sylvia Wenmackers

In 'Kans op chocoladetaart, proeven van wetenschap', bundelt Sylvia Wenmackers haar colomns. Alles kan een aanleiding zijn om over te schrijven, als je maar goed genoeg kijkt. Voor haar kan dat een kop verse koffie zijn, of de spelcomputer van haar zoon. Wenmackers begint vanuit het alledaagse om ons naar vragen uit de fysica, wiskunde of filosofie te leiden. Ze pleit voor meer wiskunde en verwondering. En gelooft in het adagio: communiceren om te motiveren. Dat geldt zowel voor haar vakken aan de KUL, als voor haar lezingen en columns. 

Over de prenatale lessen toen ze zwanger was : "Bij de les over babyvoeding werd er zowel aandacht besteed aan moedermelk als aan flesvoeding. Op dit punt is het standpunt in alle officiële brochures helder : moedermelk geniet de voorkeur. (..) 'Maar,' zo werd ons tijdens de les op het hart gedrukt, 'vrouwen zijn ook mensen. Die mogen zelf kiezen hè.' Waarom klonk dat nu niet als de geruststelling die bedoeld was?"

Wat houdt haar vooral bezig? 

'Kans op chocoladetaart, proeven van wetenschap' van Sylvia Wenmackers kwam onlangs uit bij Sterck & De Vreese.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet