Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Vrouwelijke minimalistische kunst in Fondation CAB

kunst & cultuur

di 28 jul. - 9:27

Fondation CAB is een voormalige steenkoolopslag in Brussel die door zakenman en kunstverzamelaar Hubert Bonnet werd omgebouwd tot een ruime en lichtovergoten exporuimte. In de tentoonstelling 'Figures on a ground' toont de Fondation CAB werk van vrouwelijke minimalistische kunstenaars. De moeite waard om te ontdekken, zei kunsthistorica Elise Dupré vanmorgen in Espresso.
de drie zwarte monolieten van Julia Mangold waren voor Elise Dupré een hoogtepunt in de tentoonstelling

Minimal art is een kunststroming uit de jaren '60 en '70, die vooral in de Amerikaanse kunstwereld voet aan grond kreeg. Deze kunst wilde de 'essentie' van kunst vatten. De materialen zijn vaak industriëel (metaal, beton, ...) en zijn ook meestal duidelijk zichtbaar in het werk. De grote namen in deze stroming zijn hoofdzakelijk mannen en dat maakt deze tentoonstelling alvast zo bijzonder, omdat ze laat zien dat er ook vrouwelijke pioniers waren in de Minimal art. Hun werk wordt getoond naast dat van van hedendaagse kunstenaars, die soms verwijzen naar die Minimal art of er kritiek op geven.

Maar ook wat materialen betreft doorbreekt Figures on a Ground de gekende definities over Minimalistische kunst. Niet alleen industriële materialen staan centraal, maar er is veel aandacht voor het natuurlijke, het menselijke, het handmatige.

De expo 'Figures on a ground, perspectives on minimal art' in Fondation CAB in Brussel loopt nog tot 12 december.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet